Dobrogea, plină de păduri de eoliene

1202
2
Dobrogea, plină de păduri de eoliene - eoliene-1356525277.jpg
Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Constanța a trecut printr-un an dificil. S-a schimbat directorul, au fost depuse nenumărate solicitări de avize, s-a măsurat și răsmăsurat șoseaua de coastă, s-a verificat PUZ-ul din Peninsulă, s-au cântărit gunoaiele, s-a măsurat calitatea aerului. Despre cum a preluat Agenția de Mediu și ce planuri are pentru anul 2013, am stat de vorbă cu directorul APM Constanța, Lavinia Monica Zaharia, într-un interviu exclusiv pentru ziarul "Cuget Liber".


- A fost un an greu. Ce v-a dat cea mai multă bătaie de cap?

- Cele mai multe solicitări sunt de avize pentru parcuri eoliene. Sunt numeroase proiecte noi și proiecte finalizate ce vor obține autorizațiile. 18 parcuri deja funcționează. Însă noi avem 400 de proiecte deja aprobate din 2006 până în prezent. Unele sunt investiții sistate pentru moment din anumite motive, dar care vor fi la un moment dat reluate.

- Vom avea păduri imense de eoliene, în următorii ani.

- Da și este normal așa. Acesta este specificul județului. De ase-menea, se solicită multe avize pentru cariere. Se extrage calcar industrial, șisturi verzi, nisip, pietriș. Este vorba despre aproxi-mativ 50 de cariere, în extra-vilanul mai multor localități din județ. Se pare că s-au descoperit rezerve noi.

- Așadar, se investește. Însă cum stăm cu calitatea aerului în județul nostru?

- Calitatea aerului este moni-torizată permanent de instituția noastră. Avem șapte stații de monitorizare, în diverse zone. Cinci dintre ele vor fi reparate și modernizate. Sperăm să primim fonduri și să demarăm lucrările cât mai curând în anul 2013. Din punct de vedere al calității aerului stăm bine. Se mai înregistrează unele depășiri, dar rareori. Este vorba despre stația de la Casa de Cultură din Constanța, care monitorizează traficul din zonă și în unele zile apar depășiri la pulberi. Dar acest lucru se întâmpla mai ales astă vară, pentru că am avut o vară secetoasă și era praf mult. Pe radioactivitate stăm foarte bine. Nu există depășiri nici în Constanța, nici în Cernavodă. Se prelevează zilnic probe atât din aer, cât și din apă și nu sunt probleme.

- Agenția pe care o conduceți monitorizează și colectarea selectivă a deșeurilor. Au învățat constănțenii să strângă separat gunoaiele?

- Se colectează selectiv din ce în ce mai mult. Ceea ce este foarte bine. Se reciclează cantități mai mari de deșeuri, se prelucrează reziduuri petroliere, avem din ce în ce mai multe stații de prelucrare. Nu există chiar în toate zonele recipiente speciale, pentru colectare selectivă, cum este în Constanța, Corbu sau Cumpăna, de aceea mai avem de lucru pe partea aceasta. Încă este nevoie să educăm populația în acest sens, de aceea vom avea în perioada următoare multe campanii de informare. 


Comentează știrea

raspopitu
27 decembrie 2012
parcurile eoliene

Parcurile eoliene cresc pretul kw-ului? Reporterul a omis sa intrebe pe dl director . Dl Blanculescu a afirmat pe un post TV ca acordarea certificatelor verzi celor ce investesc in parcurile eoliene se recupereaza marind pretul kw platit de consumator! Este incredibil! energia eoliana ar trebuie sa fie cea mai ieftina posibil si totusi nu este asa. Se pare ca suntem pe primul loc in UE Romania fiind un El-Dorado (sat fara caini sau caini dresati sa pazeasca raul)

constanteanul eco
27 decembrie 2012
???

de ce un an greu? au trebuit sa munceasca? e datoria lor sa faca toate lucrurile expuse in articol? nu? e vorba de job description sau de fisa postului... nu ii mai plangeti pe fiecare... felicitari pentru felul in care si-au indeplinit indatoririle, huiduieli pentru felul in care le-au implementat... asta e: ne place sa ne plangem aiurea, si ridicam in slavi ceea ce e normal! cat despre gunoaie: cum sa selectez gunoiul atata vreme cat trebuie sa cumpar trei pubele pentru a proteja sacul galben distribuit de polaris? sa aranjeze pubele speciale, dimensionate pentru fiecare cetatean ce sta la curte... este inadmisibil sa stea sacul galben in curte in afara tomberonului/ pubelei expus soarelui si ploii... se uda, se deterioreaza, se imprastie... nu nu... asa ceva... e greu de imaginat...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Decembrie 2012
Stire din Social : Cum va fi vremea mâine, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4971 secunde