Cine va fi "vizitat" de Garda Financiară în 2013?

832
Cine va fi

Articole de la același autor

Odată cu noul an, Garda Financiară - Secția Constanța s-a mutat în "casa" nouă, de pe strada București, o investiție de circa 10,5 milioane de lei. Clădirea spațioasă, luminoasă și modernă, e demnă de a găzdui viitoarea Gardă Financiară Regională, care va rezulta în urma preconizatei reorganizări a instituției. 

Ce schimbări vor fi operate în structura Gărzii Financiare și când vor avea loc, nimeni nu poate spune la această oră. La nivel guvernamental circulă tot felul de idei, se discută tot felul de proiecte. Sunt vizate toate instituțiile cu activități de control: Vama, Gardă Financiară, Controlul Fiscal.

Dar să revenim la Garda Financiară Constanța și să vedem ce activități economice va ține în colimator, în 2013. "Și în acest an, vom acorda o atenție specială sectoarelor cu risc de evaziune fiscală ridicat: comerțul cu combustibili, cu cereale, fructe și legume, cu fier vechi, producția și comerțul cu pâine, jocurile de noroc. În sezonul estival, evazionismul din turism se va număra printre prioritățile noastre" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", comisarul șef de secție Ciprian Mihail Fronea

Comisarii Gărzii Financiare vor controla, printre altele, dacă agenții economici din comerț sunt dotați cu case electronice de marcat fiscale și înregistrează veniturilor. În 2012, activitatea a circa 500 de puncte de lucru a fost suspendată fie pentru că nu aveau case de marcat, fie pentru că nu înregistrau încasările. Multe dintre acestea au funcționat în turism, pe litoral, fiind înființate de agenți economici veniți din toată țara.

În comerțul cu cereale, vârful evazionist a fost consemnat în perioada 2007 - 2009, când s-au obținut și cele mai mari recolte, relatează Fronea. Și astăzi se lucrează la dosarele de evaziune din acea perioadă. Bugetul statului era fraudat prin metoda returnărilor ilegale de TVA.

"Odată cu introducerea taxării inverse, evaziunea fiscală din acest sector s-a diminuat radical. În schimb, rămâne ridicată în sectorul panificației. În județul nostru, funcționează cinci - șase mari producători de pâine, care au făcut investiții majore, și alte 30 - 40 de mici brutării. Marile firme de panificație pun problema în felul următor: cum este posibil ca pâinea celor ce au investit în tehnologii moderne, productive să fie mai scumpă decât a micilor producători, care ajung să o vândă cu 80 de bani? Ei consideră că explicația este una singură: aprovizionarea cu materie primă la negru și vânzarea tot la negru. Urmează să aflăm care este adevărul" - a spus comisarul șef.

În domeniul jocurilor de noroc, sunt vizate cele electronice. Evazioniștii fie că desigilează și măsluiesc programul aparatelor, fie introduc în circuit aparate de jocuri electronice neînregistrate la fisc.

În comerțul cu fructe și legume, evaziunea fiscală este în floare, mai ales după ce prețurile au explodat. Săptămâna trecută, în punctul vamal Negru Vodă, comisarii Gărzii Financiare Constanța au interceptat un transport de legume, care venea din Bulgaria. "Marfa era încărcată în trei mașini mici - povestește Fronea. Colegilor mei li s-a părut suspect acest transport și au cerut ca marfa să fie descărcată și cântărită. S-a găsit o diferență de 2 tone față de acte. Marfa a fost confiscată iar agentul economic a primit o amendă de 20.000 de lei."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3326 secunde