Interviu în exclusivitate pentru "Cuget Liber"

Cum a ajuns Ciprian Mihail Fronea comisar șef al Gărzii Financiare Constanța? (I)

3177
5
Cum a ajuns Ciprian Mihail Fronea comisar șef al Gărzii Financiare Constanța? (I) - ciprianmihailfroneacmssefgardafi-1342037909.jpg

Articole de la același autor

Ciprian Mihail Fronea  (37 de ani) este noul comisar șef al Gărzii Financiare - Secția Constanța. Prin Ordinul nr. 960 din 3.07.2012, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, el a fost numit în postul rămas vacant, după ce fostul comisar șef Cristian Radu a fost ales primar al Mangaliei. La început de mandat, el a binevoit să răspundă întrebărilor ziarului "Cuget Liber".

- Domnule comisar șef, cum vă strigă prietenii?
- Ciprian.
- Ce pregătire aveți?
- Am absolvit în 1997, Academia de Studii Economice București - Facul-tatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Deci sunt economist. Am terminat și Facultatea de Drept, aici la Universitatea "Ovidius", în 2002.
- Unde ați activat până în prezent?
- Din 1998, am fost angajat la Direc-ția Generală a Finanțelor Publice Constanța, iar din 2000 și până în prezent, la Garda Financiară Constanța. Am fost simplu comisar. Nu am avut nicio funcție de conducere.
- Sunteți membru de partid?
- Nu și n-am fost.
- Cum se explică faptul că dintre cei 37 de comisari, câți ați mai rămas la Constanța, tocmai dumneavoastră ați fost promovat în această funcție?
- Asta nu mă întrebați pe mine, căci nu eu fac numirile. Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală m-a numit.
- Aveți pile la ANAF?
- N-am nicio pilă, din moment ce până acum am fost simplu comisar. Nu l-am văzut pe președintele ANAF până la…
- Atunci, cum? A luat lista comisarilor de la Constanța, s-a uitat pe ea și a ales?
- Habar nu am pe ce criterii s-a făcut numirea. Vă pot spune că ieri (10 iulie 2012 - n.n.) a venit numirea, cu data de 3 iulie, prin ordin semnat de președintele ANAF.
- Ați participat la ultimul examen profesional, din cadrul instituției?
- Da, normal.
- Ce notă ați luat?
- Nu știu. Cert este că, din moment ce încă sunt în instituție, înseamnă că am fost admis.
- Ați luat notă mare?
- Pe la mijloc.
- Câți evazioniști ați prins, mai exact ați descoperit, în calitate de comisar?
- Nu mai știu. În 12 ani de muncă, împreună cu colegii mei, am lucrat la mai multe dosare. Noi nu ne ocupăm de prinderea celor ce încalcă legea. Investigăm cazul și îl înaintăm organelor de cercetare penală. Noi doar prezumăm că anumite persoane sau societăți se sustrag de la plata impozitelor, că au încărcat cheltuielile sau nu au înregistrat veniturile.
- Prezumțiile dumneavoastră s-au dovedit a fi corecte până acum?
- Întrucât nu am avut funcții de conducere, nici nu am urmărit mersul lucrării. În calitate de comisar pregătesc documentația pentru dosarul penal, îl înaintez Parchetului și mai departe…
- Care sunt cele mai grave cazuri de evaziune fiscală pe care le-ați descoperit?
- Au fost mai multe, la care am lucrat împreună cu mai mulți colegi: cunoscutul caz cu rromii din Cuza Vodă, care făceau afaceri cu fier vechi; cel cu caracatița cerealelor, de acum câțiva ani, o afacere cu mai multe firme implicate. Și altele. În toate cazurile, a fost o muncă în echipă, împreună cu colegii mei. Când avem un act mare - cum îi spunem noi - cu multe încrengături, cu societăți din afara județului și din județ, nu poate lucra o singură echipă de comisari.



(continuare în ediția de mâine)

Comentează știrea

Un locuitor al strazii Turda
12 iulie 2012
Mizerie de nedescris si sobolani cat o pisica pe str TURDA,NR 26

Locuiesc pe strada Turda,langa Universitatea Ovidius de pe b-dul Mamaia.La nr 26, nu locuieste nimeni(vine din cand in cand o batrana,care le da sa manance cainilor din curte.Este o tarla intreaga de caini,mari si mici(dintre care si 2 sau 3 caini lup),care stau mai tot timpul nemancati.In cateva randuri,s-au mancat la propriu intre ei,s-a intamplat asta de cel putin 3 ori.In curte este o mizerie de nedescris,batrana aduna de peste tot gunoaie pe care le depoziteaza in curte,curte care este plina de sobolani care au ajuns si in curtile vecine,inclusiv in curtea mea.Nu stiu cui sa ma adresez,vad ca Primaria Constanta nu da 2 bani pe probleme de genul.Str TURDA,NR 26.Treceti sa vedeti cu ochii vostri!

jacques
12 iulie 2012
Vreo legatura cu...

... Dorel Fronea - vicepresedintele ANAF si seful ANV? :)

Adrian
12 iulie 2012
Ce ne puteti spune despre spagile din GF Constanta

Avand in vedere ca activati de atata timp pe aceiasi functie este cam imposibil sa nu stiti de spagile care sa iau. Ce ne puteti spune despre acest lucru si daca aveti in vedere sa schimbati ceva din sistemul actual al GF Constanta.

Veta
12 iulie 2012
Nu se ocupa cu prinderea lor ci doar cu colectarea de taxe

Bineinteles ca el nu se ocupa cu prinderea evazionistilor ci "altii". El doar ii "sanctioneaza". Da ceva la garda ca sa inchida ochii e bine cunoscuta treaba asta. De gasit oricum iti gasesc ei ceva in neregula, acum cu raportatul mai departe e mai greu.

mazarache
12 iulie 2012
CU SPAGA

Altfel nici nu intra pe usa Garzii cu shpagangii

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4844 secunde