CNM "Petromin" - ultimul tun

957
CNM
Compania de navigație maritimă "Petromin" este scena unui nou scandal. Mărul discordiei îl constituie ceea ce a mai rămas din ea și ar urma să se vândă, pentru a fi împărțit între creditori.

O creanță "cu cântec"
Directorul general Florentin Chiforeanu și directorul departamentului nave Horia Bud (singurii care mai cred că fosta stea a shipping-ului românesc ar mai putea fi salvată de la pieire, printr-un plan de reorganizare) contestă dreptul grupului austriac "Voest Alpine" de a participa la masa credală. Pe 6 mai 2011, aces-ta a fost înscris ca principal creditor cu suma de 12.596.390,97 dolari.
După cum se cunoaște, austriecii au achitat lucrările de reparații ale bulk-carrier-ului de 25.000 tdw "Carmen Silva" și încearcă să recupereze creditul. Prima lor acțiune s-a îndreptat împotriva navei, cu care a fost garantat împrumutul. Ea a fost reținută în Turcia la cererea creditorului austriac.
Având în vedere situația pieței navelor, dar și performanțele bulk-carrier-ului, este greu de crezut că vânzarea navei printr-o acțiune în justiție ar putea duce la recuperarea întregii creanțe. Probabil că acesta este motivul pentru care "Voest Alpine" s-a îndreptat nu doar împotriva activului, ci și a companiei "Petromin", înscriindu-se pe lista creditorilor.
La conferința de presă organizată ieri, 29 mai 2011, Chiforeanu a declarat că "Voest Alpine" nu are nicio relație contractuală cu "Petromin" și, ca urmare, aceasta din urmă nu are nicio obligație față de austrieci. Contractul de împrumut - a spus el - este între "Voest Alpine" și subsidiarele din Malta ale CNM "Petromin", respectiv, "Fetești Shipping Ltd." și "Voineasa Shipping Ltd."
Pretențiile lui "Voest Alpine" față de "Petromin" se bazează pe o scrisoare de garanție, la nivelul de 11,8 milioane euro, "care este un fals", a dezvăluit Chiforeanu. El spune că a sesizat organele de urmărire penală asupra respectivei manopere.

Sforării și manopere penale
Directorul companiei de navigație a prezentat în detaliu sforăriile prin care se încearcă înlăturarea lui din funcție: adunări generale ale acționarilor organizate fără respectarea legii, decizii ilegale, confecționarea de ștampile ale "Petromin" și altele. Chiforeanu și Bud se consideră un obstacol în calea celor ce vor să vadă compania scoasă la mezat, cât mai repede.
Directorul general a prezentat, în cadrul conferinței de presă, plângerea penală cu nr. 3517/26.05.2011, împotriva administratorului special al "Petromin", Ionela Grigorescu, și a administratorului judiciar Elena Dăscălescu, care a fost depusă la Poliția Port Constanța. De asemenea, a prezentat sesizarea nr. 3813/25.05.2011, prin care Mircea Pavelescu, vicepreședintele AVAS București (acționarul majoritar al "Petromin") este informat asupra unor "abuzuri" pe care le-ar fi săvârșit reprezentanții AVAS în companie.
"Am depus mai multe sesizări la AVAS. Vicepreședintele Pavelescu ne-a promis că se va ocupa de acest caz începând de luni, 30 mai 2011" - a declarat Chiforeanu.
El a mai dezvăluit faptul că o casă de avocatură, care s-ar afla în conflict de interese cu "Petromin", ar fi fost angajată fără licitație, în schimbul unui onorariu de 200.000 de euro, să reprezinte "Petromin" într-un litigiu cu Fiscul. Compania de navigație a contestat în justiție o creanță stabilită de organele fiscale, reprezentând TVA de 4,5 milioane euro, dintr-o tranzacție externă. "Petromin" nu are de unde să achite cei 200.000 de euro, chiar dacă ar câștiga procesul, pentru că ea nu va primi niciun cent. Doar i se va șterge creanța respectivă. Trebuie amintit că, în ultimii zece ani, firmele de avocatură au câștigat zeci de milioane de dolari de pe urma companiei de navigație, contribuind la dezastrul financiar.

Jaf legalizat
Situația CNM "Petromin" este dramatică. Dacă acționarul majoritar AVAS, Poliția Port și procurorii nu se mișcă repede, distrugerea companiei de navigație nu va putea fi oprită. Falsurile și abuzurile invocate de Chiforeanu și Bud vor produce efecte, bunurile vor fi scoase la vânzare, iar banii ar putea ajunge pe mâna te miri cui. Întreaga manoperă va căpăta aparența legalității și va fi prea târziu să mai fie tras cineva la răspundere. Oare, asta dorește statul român, în calitate de acționar majoritar?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.013 secunde