Combaterea sărăciei: o afacere de 350 milioane de euro, din fonduri europene

242
Combaterea sărăciei: o afacere de 350 milioane de euro, din fonduri europene - combatereasaraciei1-1461256686.jpg

Articole de la același autor

Stimați cititori, știți care este adevărata performanța a României, după 26 de ani de libertate, democrație și reformă economică? 


Am ajuns pe primul loc în Uniunea Europeană, în topul sărăciei! Oficial, 8,5 milioane de români sunt expuși riscului de sărăcie sau de excludere socială, în timp ce 2,2 milioane de persoane sunt foarte sărace și supuse privațiunilor severe din punct de vedere material. 


În spatele acestor statistici negre se află mulțimile de copii care se culcă seara flămânzi, care n-au ce îmbrăca și încălța, care nu pot merge la școală; sunt mulțimile de bărbați și femei, tineri și vârstnici, oameni cu o brumă de educație și fără nicio meserie, care trăiesc de pe o zi pe alta, care muncesc la negru, cu ziua sau care nu muncesc de loc, care nu s-ar descurca fără ajutoarele sociale și alocațiile copiilor; sunt lucrătorii de la talpa economiei, plătiți cu salariul minim pe economie, cărora nu le mai rămâne aproape nimic pentru întreținerea familiei după ce au achitat taxele, impozitele și facturile la utilități.


Corupția și hoția au adus națiunea română la un nivel de decădere fără precedent, sal-varea ei necesitând reforme, măsuri radicale, cu mână forte, pe toate planurile. Fără ele, am mari îndoieli că "Pachetul național anti-sărăcie", lansat pe 20 aprilie 2016 de Ministerul Fondurilor Europene, va rezolva ceva, chiar dacă are prevăzută o finanțare impresionantă, de 350 de milioane de euro. Experiența proiectelor derulate din 2007 și până în 2015 ne-a arătat că cei care au câștigat de pe urma lor nu sunt tinerii, vârstnicii, femeile, rromii, șomerii ori alte categorii de români nevoiași. 


Dar să vedem ce proiecte urmează a fi finanțate din fonduri comunitare. 


Programului operațional capital uman își propune să realizeze "o destructurare a sărăciei (sic!), esențială pentru a rezolva problemele economice și sociale ale acestor comunități" - susține. Aura Răducu, ministrul fondurilor europene. Se intenționează o finan-țare integrată pentru rezolvarea problemelor unor categorii de cetățeni (de la copii, de la vârsta fragedă, până la persoane în vârstă), precum: accesul la educație, accesul pe piața muncii, locuitul. Fiecare proiect din acest program va conține între șase și șapte activități principale, o parte din ele fiind subiect de ajutor social.


Pentru accesul la piața muncii, cât și pentru antreprenoriat, se intenționează sprijinirea înființării de locuri de muncă. Pentru stimularea antreprenoriatului, suma maximă prevăzută pentru constituirea unei afaceri este de 25.000 de euro. Cei ce doresc să-și deschidă propria afaceri vor fi sprijiniți în deschiderea unei firme și în elaborarea planurilor de afaceri. De bugetul alocat vor putea beneficia 4.000 de antreprenori.


La rândul lor, firmele existente vor fi sprijinite să angajeze cât mai multe persoane fără locuri de muncă. Pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit se va finanța reabilitarea caselor. În cadrul programului vor fi finanțate serviciile medicale și sociale, precum și cele juridice pentru dobândirea actelor de identitate. 


Stimați cititori, 350 de milioane de euro reprezintă o sumă uriașă, cu care se pot face multe pentru nevoiașii acestei țări. Teamă îmi este că banii vor fi prăpădiți, ca și până acum, fără a zgâria măcar betonul sărăciei, darămite să-l… destructurăm. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 17 Aprilie 2013
Stire din Social : Ghetoul de lângă ghetou!
Pagina a fost generata in 1.0257 secunde