Consiliul Concurenței, prins cu mâța în sac de Curtea de Conturi

196
Consiliul Concurenței, prins cu mâța în sac de Curtea de Conturi - consiliulconcurenteiprinscumatai-1602688121.jpg

Articole de la același autor

Potrivit raportului public al Curții de Conturi, auditul financiar efectuat la Consiliul Concurenței, pentru activitatea din 2018, a evidențiat o serie de încălcări grave ale legii. Astfel, cheltuielile instituției au fost majorate nejustificat a prin:

- acordarea fără temei legal a indemnizațiilor de performanță;

- achitarea către personalul contractual detașat a unor drepturi de natură salarială, care excedează prevederile legale în vigoare.

S-a constatat că, în anul 2018, activitatea de audit intern din cadrul Consiliul Concurenței a fost… inexistentă. Cei doi auditori interni au fost promovați în funcții publice de conducere și, ulterior, a fost numit temporar un alt auditor, dar care s-a aflat în concediu pentru incapacitate temporară de muncă pe… termen lung. Și în implementarea sistemului de control intern s-au constatat deficiențe, prin neîntocmirea și neactualizarea unor fișe de post.

În cazul procesului de inventariere, Consiliul Concurenței nu a încheiat contractul de garanție cu persoana care îndeplinește atribuții de gestionar și că nu a respectat reglementările legale privind inventarierea creanțelor și a obligațiilor față de terți.

La capitolul cheltuieli de personal s-au constatat următoarele anomalii:

- posturile vacante de personal contractual, funcționari publici au fost ocupate prin detașare, fără ca anterior acestea să fie scoase la concurs (e vorba de 30 de cazuri);

- s-au acordat unele drepturi de natură salarială personalului contractual detașat, care excedează prevederile legale în vigoare;

- au fost acordate, în luna decembrie 2018, indemnizații de performanță în valoare de 2.020.000 lei, unui număr de 186 de angajați, în condițiile în care s-a refuzat acordarea vizei de control financiar preventiv, iar avizul din partea Direcției Juridic – Contencios a fost negativ. Aceasta după ce, pentru 2017, acordarea indemnizațiilor de performanță fusese considerată de Curtea de Conturi ca fiind o plată fără temei legal.

Mai mult, în baza unor sesizări, Curtea de Conturi a făcut verificări privind existența unor potențiali angajați fictivi la Consiliul Concurenței și a constatat existența unor neconcordanțe între pontajul electronic și foaia colectivă de prezență, acestea fiind documente de evidență a timpului efectiv lucrat, pe baza cărora se stabilesc și se acordă drepturile salariale cuvenite angajaților. În consecință – concluzionează Curtea de Conturi - s-au achitat unele drepturi salariale în condițiile în care

nu au fost respectate prevederile și procedurile legale privind evidența timpului efectiv lucrat.

În urma controlului, Curtea de Conturi a recomandat, printre altele:

- recuperarea, pentru ultimii trei ani, a sumelor reprezentând diferența dintre drepturile acordate personalului detașat pe perioada detașării și cele cuvenite conform legii;

- luarea măsurilor pentru recuperarea prejudiciului în sumă de 2.020.000 lei, provenind din plata nelegală, în anul 2018, a indemnizațiilor de performanță.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Octombrie 2020
Stire din Economie : Pulsul economiei
Pagina a fost generata in 0.458 secunde