Consiliul pentru IMM-uri, despre creșterea penalităților pentru obligații fiscale nedeclarate

227
Reprezentanții Consiliului pentru IMM-uri au precizat astăzi, printr-un comunicat de presă, că majorarea penalităților pentru obligațiile fiscale nedeclarate, stabilite de organele de inspecție fiscală, va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri, prin creșterea corupției în rândul funcționarilor de la Fisc și falimentul firmelor.

"Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii nu își poate exprima susținerea pentru unele măsuri cuprinse în proiectul de modificare a Codului de Procedură Fiscală, care vor avea efecte negative majore, respectiv pentru creșterea penalităților, prin instituirea pentru obligațiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil și stabilite de organele de inspecție fiscală, a unei sancțiuni cu o penalitate de 30% din obligațiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. Aplicarea penalității nu înlătură obligația de plată a dobânzilor, penalităților de întârziere sau majorărilor de întârziere, fiind suplimentară față de acestea", se arată într-un comunicat al Consiliului.

Reprezentanții firmelor mici și mijlocii spun că se instituie penalități excesive. "Măsura va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri și va determina subiectivismul, arbitrariul funcționarilor și creșterea corupției. Se instituie penalități excesive, cumulate, iar pentru aplicarea penalităților nu există criterii care să elimine arbitrariul și subiectivismul funcționarilor cu atribuții de control fiscal, ceea ce în contextul creșterii cu 25% a cuantumului penalităților va favoriza în mod evident creșterea corupției. Menținerea penalităților foarte ridicate, în contextul crizei economice și al plăților întârziate, mai ales în contractele de achiziție publică, va genera falimentul multor agenți economici", adaugă sursa citată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1829 secunde