Constanța - județ de rentieri

1598
De la începutul acestei luni, rentierii agricoli nu își mai pot viza carnetele, până pe 1 martie, ca urmare a faptului că Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) a preluat activitatea desfășurată de birourile județene ale Oficiului Național de Rentă Viageră Agricolă.
Stere Pufleni, directorul executiv al APIA Constanța, a precizat că, la nivel de județ, deja s-a încheiat procesul de preluare a activităților de rentă viageră și sunt pregătiți, de la 1 martie, să vizeze carnetele rentierilor. De menționat este însă faptul că această activitate se va desfășura tot în vechea locație, adică la sediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Constanța. Nu va fi însă o muncă de scurtă durată. Numărul rentierilor agricoli a crescut semnificativ din 2005 și până în ianu-arie 2010, când s-a stabilit ca Oficiul Național de Rentă Viageră Agricolă să nu mai primească noi dosare, din cauza faptului că, de la acea dată, România nu mai poate acorda ajutoare de stat care să nu fie conforme cu cele aprobate de Uniunea Europeană.
Dacă, în 2005, erau înregistrate aproximativ 100 de dosare, în 2008 cifra a urcat la 8.500, iar la momentul de față există peste 12.000. Stere Pufleni a precizat că, în județul Constanța, sunt înregistrați 12.250 de rentieri, dintr-un total de aproximativ 80.000, la nivelul întregii țări. Tocmai din acest motiv - numărul carnetelor de rentier care trebuie anual vizate este unul cu mult mai mare decât în majoritatea județelor - cel puțin la această oră o problemă ceva mai serioasă ar fi cea a personalului, care este insuficient. Reprezentanții APIA Constanța au precizat însă că se caută și se vor găsi soluții.
Renta viageră reprezintă o sumă de bani pe care o pot primi proprietarii de teren agricol care au vândut sau arendat terenul. În caz de vânzare, renta este de 100 de euro pe an, pentru fiecare hectar, pe parcursul vieții proprietarului. În cazul arendării terenului agricol, se primește 50 de euro pentru fiecare hectar, atât timp cât terenul este arendat.
Rentierul agricol este o persoană fizică în vârstă de peste 62 de ani ori indiferent de vârstă, dacă face dovada încadrării într-unul din gradele de handicap precizate de lege, care deține în proprietate până la 10 hectare de teren agricol și păstrează pentru folosința proprie o suprafață mai mică de 0,5 hectare.
Carnetele de rentier vizate de către birourile județene ale Oficiului Național de Rentă Viageră Agricolă, în perioada 1 - 27 ianuarie 2011, rămân valabile, iar renta agricolă viageră va fi plătită de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.
Anca CHICU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 09 Februarie 2011
Stire din Economie : Averile la control!
Pagina a fost generata in 1.7822 secunde