Pentru că statul nu respectă legislația europeană

Consumatorii români sunt împiedicați să cumpere electricitate și gaze mai ieftine

3462
Consumatorii români sunt împiedicați să cumpere electricitate și gaze mai ieftine - 80584c1c68648ca0af9f7024c85307b5.jpg
Consumatorii din 25 de state membre ale Uniunii Europene sunt împiedicați să beneficieze de avantajele unei piețe competitive și deschise a energiei, susține Comisia Europeană. Mai pe șleau, europenii scot mai mulți bani din buzunar pentru curent electric și gaze, când ar putea plăti mai puțin.

Vinovate sunt cele 25 de state membre pentru că nu respectă legislația comunitară. Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Spania, Finlanda, Franța, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Suedia și Marea Britanie vor primi scrisori de somare pentru că nu au respectat reglementările aplicabile în domeniul gazelor și energiei electrice. Comisia a trimis, de asemenea, scrisori de somare Greciei, Poloniei, Portugaliei, României și Lituaniei pentru că mențin sistemul prețurilor reglementate, care contravine legislației UE.
Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, a declarat: "În aceste vremuri de criză economică și financiară, este pur și simplu inacceptabil ca societățile și con-sumatorii europeni să suporte problemele unei piețe a energiei disfuncționale. Comisia este hotărâtă să ia toate măsurile necesare pentru a le asigura consumatorilor europeni o posibilitate reală de a alege prețuri mai bune și o mai mare siguranță a aprovizionării, ceea ce numai o piață deschisă și competitivă le poate oferi".
Principalele nereguli constatate de Comisie în cazul României sunt următoarele:
l lipsa de informații din partea operatorilor de sisteme de transport de energie electrică și gaze, fapt ce împiedică accesul efectiv al furnizorilor la rețele;
l legislația nu le asigură consumatorilor proceduri corespunzătoare de soluționare a litigiilor cu furnizorii;
l autoritatea națională de reglementare aprobă prețurile finale la electricitate și gaze pentru clienții non-casnici, inclusiv pentru cei mai mari consumatori dintre aceștia, lucru interzis de legislația comunitară.
Prinse pe picior greșit, instituțiile statului aruncă pisica moartă de la una la alta. Ministerul Economiei a transmis un comunicat de presă în care se spune că problematica semnalată de Comisia Europeană, care vizează posibile încălcări ale legislației europene, se regăsește cu prioritate în sfera de responsabilitate a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei - ANRE. Trebuie precizat că această instituție este coordonată direct de viceprim-ministrul Dan Nica.
În loc să se pună pe treabă, să ia măsuri pentru respectarea legislației europene, care apără interesele consumatorilor, autoritățile române trag de timp. Ele susțin că nu au primit oficial avizul motivat. După ce îl vor primi, vor face o analiză și, în termen de 2 luni, vor trimite un răspuns la Comisie, privind modul de soluționare a celor semnalate. Responsabilitatea declanșării procedurii de infringement împotriva României va reveni ANRE și celui ce o coordonează.
Problemele semnalate de Comisia Europeană nu sunt o noutate. Acestea și multe altele au fost abordate de nenumărate ori în presa românească. S-a vorbit foarte mult de existența unor mecanisme de control politic a pieției energetice, despre existența mafiei electricității și gazelor, despre "băieții deștepți" care cumpără ieftin curentul de la producătorii de stat și îl revând tot la stat, despre consumatorii casnici captivi, despre escrocarea clienților prin mecanismul de calcul al prețului de distribuție a gazelor și despre multe altele. O serie dintre aceste subiecte au devenit chiar teme de campanie politică. Cu toate acestea, ele s-au perpetuat de la o guvernare la alta, fără a fi soluționate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 15 Iunie 2009
Stire din Sport : Ne revedem la Beijing!
Pagina a fost generata in 0.3196 secunde