Cu ce îi ajută pe constănțeni reducerea TVA la pâine. Scoatem mai puțini bani din buzunar?

599
2
Cu ce îi ajută pe constănțeni reducerea TVA la pâine. Scoatem mai puțini bani din buzunar? - paine-1358353691.jpg

Articole de la același autor

În urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta, secondat de ministrul agriculturii, Daniel Constantin, au anunțat un proiect pilot pentru reducerea TVA la pâine de la 24%, la 9%.


Acesta ar urma să fie introdus cel mai probabil din semes-trul doi, de la 1 iulie 2013. "Am decis să începem cu redu-cerea TVA la pâine întrucât evaziunea în acest sector este de 70% și cred că măsura va stimula creș-terea încasărilor la buget și scăderea evaziunii. Estimăm că vom colecta la buget circa 100 de milioane de lei odată cu introducerea acestei măsuri", a precizat Daniel Con-stantin.

Este nevoie însă de multe controale pentru ca această măsură să reprezinte, pe lângă o gură de oxigen pentru jucătorii mai mici sau mai mari din piață, și un succes în ceea ce privește scăderea efectivă a evaziunii fiscale. "Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% în cazul pâinii este apreciată de Dobrogea Grup, în calitatea sa de jucător important pe piața producătorilor din industria de panificație din România, ca o măsură benefică, ce sperăm că va contribui la reducerea evaziunii fiscale care astăzi în sectorul nostru de activitate este apreciată la nivel național la 70%. Efectul scontat va fi pe măsura aștep-tărilor, mai ales dacă va fi însoțit de controale eficiente", au su-bliniat reprezentanții Dobrogea Grup.

De cealaltă parte, micile brutării se gândesc mai degrabă în primul rând la puținele economii pe care le vor putea face, decât la eva-ziune.

"Este o măsură foarte bună pentru noi, și poate pe viitor pentru cumpărători, însă acum rămâne de văzut și dacă se va menține proiectul. Sunt prea optimiști când vorbesc despre zeci de procente în scădere la evaziunea fiscală. Cine a făcut până acum evaziune, va face în continuare. Situația s-ar schimba dacă s-ar face controale, în adevăratul sens al cu-vântului", este de părere patronul unei mici brutării din oraș.

Pe de altă parte, foarte mulți au fost tentați să spună, la auzul veștii că TVA-ul la pâine va ajunge la 9%, că pe lângă o posibilă scădere a evaziunii ar urma, poate, dacă nu să scadă prețul pâinii, măcar ca pentru un interval destul de mare de timp acesta să nu mai crească. Este prea puțin probabil, susțin însă brutarii. Potrivit acestora, prețul va fi reglat din mecanismul de piață, așadar nu poate fi anticipat. Cert este un singur lucru: sub nicio formă pâinea nu se va ieftini. Mai mult, nu există nici certitudinea că nu urmează scumpiri, și asta pentru că asupra recoltelor din 2013 nu se pot face la acest moment predicții corecte. 


Comentează știrea

admirator
17 ianuarie 2013
pina acum,

intotdeauna cand s-a anuntat (si aplicat) masura reducerii TVA sau a impozitului, pretul cu amanuntul a ramas la fel. Sau s-a diminuat cu sume ridicole. Asta este un cadou facut fabricantilor si negustorilor, nu populatiei... In ce priveste evazionistii... "Naravul din fire n-are lecuire!" Micsorarea taxelor trebuie dublata de controale severe, pentru a-i putea determina pe hoti sa plateasca ce sunt datori. Nu merge cu vorba buna la ei...

raspopitu
17 ianuarie 2013
judecata dupa fapte

o legislatie speciala pentru evaziune cu pedepse de privare de libertate si inchiderea afacerii pe timp nelimitat!Iata solutia!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Ghid privind TVA la încasare
Pagina a fost generata in 0.41 secunde