Victor Ponta dorește un proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine

180
Victor Ponta dorește un proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine - ponta-1358187511.jpg
Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o discuție care rămâne în picioare, dar într-o primă etapă Guvernul intenționează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, a declarat astăzi premierul Victor Ponta, la finalul reuniunii USL.

El a subliniat că va discuta în perioada următoare un astfel de proiect cu ministrul Agriculturii și cel al Finanțelor. 

"Împreună cu ministrul Agriculturii și cu cel al Finanțelor vreau să fac întâi un proiect-pilot, de exemplu la pâine. Vreau să merg pe tot lanțul de producție, să vedem ce înseamnă implicația bugetară ca și când pur și simplu de la 24 la 9 considerăm toți cei 15% în încasări. Sigur, asta presupune că asigurăm banii din altă parte și să vedem la sfârșitul anului dacă acest proiect-pilot ne arată că de fapt avem la pâine mai multe facturi emise, mai mult taxe plătite sau nu. Pentru că cei de la FMI, pe bună dreptate, spuneau: cine ne garantează că ceea ce spunteți voi, ideea frumoasă optimistă, că, dacă aveți TVA mai mic, sunt încasări. Arătați-ne un proiect care a reușit pe aceasta zonă. La pâine am zis, pentru că este un produs unde este o uriașă evaziune fiscală, în al doilea rând pentru că este un produs extrem de consumat în România, nu unul exotic, și în al treilea rând pentru că are o anumită semnificație", a detaliat premierul. 

Potrivit acestuia, la finele anului se pot constata efectele acestui proiect pe tot lanțul.

"M-am lămurit încă odată - ca să nu fie considerat ajutor de stat și atunci trebuie să mergi pe tot lanțul, ca să nu se rupă undeva, să nu rămână profitul, ce vrem noi să facem - 15% să se reflecte în încasări mai bune, eventual și la un preț mai mic, dar mai ales fiscalizare, să nu ne trezim că se rupe undeva. Această variantă o să o discut cu ministrul Agriculturii și cu ministrul Finanțelor și o cred posibilă anul acesta", a spus premierul. 

El a menționat că banii la TVA-ul redus vor fi puși din alte părți ale bugetului. 

Premierul a mai spus că o mare problemă constă în faptul că, dacă la pâine va fi pus și cozonacul, acesta poate fi considerat tot pâine. El a adăugat că va primi o situație exactă în acest sens de la ministrul Agriculturii "ca să nu ne trezim că de fapt toate sunt pâini în România". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5641 secunde