Cu ce îi mai ademenesc bancherii pe constănțeni

1574
Cu ce îi mai ademenesc bancherii pe constănțeni - creditcasa-1354784812.jpg
Băncile, la fel ca noi toți, de altfel, trăiesc vremuri destul de "tulburi". Fiecare încearcă în această perioadă să vină cu tot felul de produse prezentate cât mai bine și inedit posibil, tocmai pentru a câștiga încrederea clienților. Că reușesc sau nu, cifrele vor arăta, pe viitor acest lucru. La momentul de față, un singur lucru este cert: constănțenii pun mare accent pe îmbunătățirea locativă iar pentru acest lucru economisesc extrem de mult în comparație cu locuitorii celorlalte județe din sud - estul României (Tulcea, Galați, Brăila, Buzău și Vrancea), asta arată cel mai recent calcul al unui jucător destul de important de pe piață, BCR Banca pentru Locuințe (BpL). Cei peste 10.000 de constănțeni care au încheiat un contract de economisire - creditare (totalul fiind în regiunea de sud - est de aproximativ 33.000), au "pus la ciorap" 31 de milioane de lei. Pe de altă parte, reprezentanții BpL au precizat că doar în ultimele șase luni s-au acordat credite de aproximativ 4 milioane de lei constănțenilor. 


Variantă pentru cei tari de înger
Cât de ușor sau greu mai este acum să obținem un credit pentru a cumpăra o casă? Destul de complicat de răspuns. Totuși, iată care ar fi varianta propusă de reprezentanții BpL. Ioana Vasiliu, manager regional, Regiunea de Sud - Est, ne-a prezentat un exemplu concret al unei familii de constănțeni care a obținut un credit pentru casă. 


Varianta cu siguranță este pentru destui constănțeni una inacceptabilă și inaccesibilă, însă rămâne o… variantă. Concret, pentru cumpărarea unui apartament s-a acordat un credit de aproape 117.000 lei, clienții având avansul minim necesar, undeva la 17.000 lei. Până la jumătatea anului 2016 (44 de luni de la acordarea creditului), familia de constănțeni va plăti rata de credit de puțin peste 950 de lei, dar și rata lunară de economisire de circa 900 de lei, așadar plata totală, lunară, ajunge la aproape 1.900 de lei. De la jumătatea anului 2016 creditul se va transforma în credit locativ cu rata lunară de aproape 900 de lei, pe o perioadă de aproximativ 7 ani. 


Întrebarea firească este ce venit ar trebui să aibă cineva ca banca să-l considere "eligibil" pentru plata unei rate de 1.900 de lei. Surprinzător, reprezentanții BpL au precizat că acest venit lunar, în cazul prezentat mai sus (venitul familiei), este undeva la 2.500 de lei. Partea bună ar fi că astfel perioada de îndatorare (de regulă de 30 de ani, în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe) scade foarte mult, însă cu siguranță cele 44 de luni vor trece cu destul de multe… emoții.


Pe de altă parte, din analiza portofoliului de contracte de economisire - creditare încheiate la BCR BpL reiese că cel mai mult planifică îmbunătățiri locative femeile: 54% din contractele de economisire - creditare și 55% din sumele economisite în Regiunea Sud - Est a României sunt realizate de către acestea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Mai aproape  de unificarea bancară a UE
Pagina a fost generata in 0.4799 secunde