Cum a prăbușit întreținerea piața chiriilor din Constanța

603
Cum a prăbușit întreținerea piața chiriilor din Constanța - bloc-1331826919.jpg
Factura la întreținere din această iarnă a băgat în sperieți nu doar proprietarii, ci și pe mulți constănțeni care aveau în gând să se mute cu chirie. Așa se face că piața chiriilor din municipiu mai că s-a prăbușit pe acest început de an, după ce constănțenii s-au convins, în decembrie, că trebuie să scoată mult mai mulți bani din buzunare pentru întreținere, având în vedere că prețul gigacaloriei a luat-o razna. Unele agenții imobiliare constănțene practic au putut număra pe degete contractele de intermediere pentru închiriere din primele luni ale lui 2012, însă cifra depinde în funcție de oferta fiecărei agenții și de poziționarea ei pe piață.

"Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cuvântul de ordine este «precauție», de ambele părți - atât a proprietarului, cât și a chiriașului", a precizat Liliana Băncilă, responsabil vânzări apartamente al unei agenții imobiliare constănțene. În cazul acesteia se poate vorbi, potrivit reprezentanților ei, de o scădere, fără doar și poate, însă nu dramatică. "Întreținerea foarte mare a făcut să stea în loc atât vânzările, cât și închirierile. Potențialii chiriași nu s-au întrebat doar dacă pot plăti chiria, ci și dacă pot suporta și celelalte cheltuieli. Anul acesta, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, a fost o ușoară scădere a numărului de închirieri, tocmai din cauza întreținerii care a speriat pur și simplu pe mulți constănțeni", a precizat Liliana Băncilă.

Șocul a fost cu atât mai mare cu cât facturile nu s-au majorat doar cu cele aproximativ 40 de procente, așa cum s-a preconizat inițial, ci, pe alocuri, chiar cu 100%, fapt ce a dat peste cap planurile multora. Parte a proprietarilor, deși nu vorbim despre un număr măcar semnificativ, a fost de acord să renegocieze cu chiriașii suma datorată de aceștia pe timpul iernii, spun unii agenți imobiliari constănțeni, dar totuși vorbim despre cazuri izolate.

Apartamentele cu două camere, în topul ofertelor

Referitor la prețurile chiriilor, acestea nu au scăzut (cel puțin nu semnificativ), în ciuda blocajului care există la această oră. Agenții imobiliari se feresc să dea însă un procent, fie el negativ sau pozitiv, și asta deoarece nu ar fi relevant la nivelul întregii piețe a chiriilor din Constanța. Un singur lucru speră acum, după câteva luni de "secetă" (și mulți sunt siguri de el): ca odată cu venirea căldurii, numărul intermedierilor să crească.

Apartamentele cu două camere sunt, în continuare, preponderente în ofertele agențiilor imobiliare. Majoritatea chiriilor sunt de 150 - 250 de euro/lună, în funcție de gradul de confort, suprafață utilă și îmbunătățiri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2633 secunde