Prețurile apartamentelor vechi din Constanța continuă să scadă

1904
Prețurile apartamentelor vechi din Constanța continuă să scadă - blocuri11323801977-1330036021.jpg
Proprietarii, agențiile imobiliare, dezvoltatorii au încercat și încearcă să țină cât mai sus prețul locuințelor, însă specialiștii susțin că acestea vor scădea cu siguranță în continuare, chiar dacă nimeni nu poate da, la această oră, un procent aproximativ.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanță și evaluare Darian, apartamentele vechi din Constanța s-au ieftinit cu 4,4% în a doua jumătate a anului trecut comparativ cu primul semestru. Dacă însă ar fi să compararăm semestrul doi din 2011 cu a doua parte a anului 2010, locuințele s-au ieftinit cu 7,5%. "Studiul a fost realizat luând în considerare evaluările pe care le-am făcut noi, dar și oferta agențiilor imobiliare din Constanța", a explicat Bogdan Vicol, responsabil Departament Retail Darian Constanța.
Așadar, prețul de vânzare al apartamentelor vechi din municipiu a ajuns în al doilea semestru al anului trecut la o medie de circa 857 de euro pe metru pătrat. De cealaltă parte, pe tot parcursul anului trecut prețul de vânzare a apartamentelor noi a stagnat la o medie de 891 euro/mp. Așa se face că în cele mai scumpe zone ale orașului - Centru, zona Peninsulară, Faleză Nord - apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut anul trecut cu prețuri cuprinse între 49.000 și 63.000 de euro, în timp ce pentru același tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi CET sau I.C. Brătianu, prețurile au fost cuprinse între 32.000 și 46.000 de euro.
Din păcate, descurajarea creditelor în valută ar putea duce la o micșorare a cererii solvabile, ceea ce înseamnă că și mai puțini constănțeni vor avea la dispoziție în acest an suma necesară achiziționării unui apartament.
Reprezentanții companiei de consultanță spun că se estimează, de asemenea, că în condițiile creșterii prețului gigacaloriei, cererea se va îndrepta în 2012 cu precădere către apartamentele din blocurile reabilitate termic, cu o bună izolație, și de preferință dotate cu centrale termice.

Prețurile terenurilor s-au oprit din cădere
Prețurile terenurilor din Constanța par să se stabilizeze, după o perioadă destul de zbuciumată. "Interesant este că prețurile terenurilor din Constanța s-au oprit din cădere în a doua jumătate a anului trecut, după ce în primul semestru am asistat practic la o prăbușire. Cu toate acestea, raportat la semestrul doi din 2010, în a doua parte a anului 2011 consemnăm o scădere de 15%", spun responsabilii cu acest studiu. Potrivit datelor centralizate de ei, în zona ultracentrală, prețul metrului pătrat de teren cu regim mediu de înălțime a fost cuprins între 600 și 750 de euro, în timp ce în zonele mărginașe terenurile din același regim s-au vândut cu prețuri cuprinse între 25 și 35 euro/mp.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3918 secunde