Cum pot promisiunile electorale să ne scumpească prăjiturile

513
Cum pot promisiunile electorale să ne scumpească prăjiturile - cofetariacrizantema37-1352822900.jpg
Sărbătorile vin anul acesta cu multe daruri, dar din păcate nu din categoria celor pe care ni le dorim. Producătorii de carne, de ouă și chiar de lapte ne tot amenință cu scumpiri, scumpiri care deja au început să se vadă bine de tot cel puțin în cazul ouălor. Dacă la acestea le adăugăm și pe cele ce privesc utilitățile, atunci rezultatul este unul care îi pune în dificultate mare pe comercianții care la rândul lor se aprovizionează cu produse din categoria celor enumerate mai sus. Așa se face că patiserii și cofetarii se confruntă cu probleme destul de serioase. 


Prețul unuia dintre produsele de bază, oul, pur și simplu a explodat, făina este mai scumpă, iar utilitățile îi usucă la buzunare. Totuși, mulți care lucrează în acest domeniu spun că nu vor încerca să crească prețurile. Deocamdată. Preferă să le țină pe loc, cel puțin până la sfârșitul anului, tocmai pentru a nu pune pe fugă clienții. "Ar fi cazul să mărim prețurile, dar nu ne lasă clienții. Nu ar mai cumpăra. Deocamdată le ținem pe loc. Noi o dată pe an veneam cu majorări de preț, între 5 și 10%, dar acum renunțăm la aceste majorări pentru că riscăm să rămânem cu marfa nevân-dută", a precizat unul dintre cei mai cunoscuți cofetari ai Constanței, care deține laboratorul și cofetăria Crizantema, Ion Munteanu. Potrivit acestuia, pentru ca laboratoarele ce pun mare accent pe ingredientele naturale (așadar pe calitate) să poată menține standardele sus s-ar impune o majorare de cel puțin 20%. Astfel s-ar acoperi toate scumpirile din ultima perioadă, dar și salariile anga-jaților: "Trebuie să le dai mai mulți bani oamenilor. Nivelul de trai a scăzut, cheltuielile au crescut. Unui cofetar nu-i poți da 800 - 900 de lei".

La o eventuală majorare și mai consistentă ar putea însă contribui noii guvernanți. Dacă ajung la putere, re-prezentanții ARD promit să crească salariul minim pe economie de la 700 la 850 de lei chiar de la 1 ianuarie 2013, iar USL a trecut în pro-gramul de guvernare creșterea salariului minim de la 700 de lei la 1.200, până în 2016. Aceste eventuale creșteri se vor vedea automat în prețu-rile produselor pe de rafturile cofetăriilor și patiseriilor, spun reprezentanții acestora, iar mai apoi în buzunarele acelor cumpărători care nu vor renunța să cumpere un produs ce nu conține toate E-urile posibile. Rămâne de văzut însă câți nu vor face rabat de la calitate. "Prețurile la materia primă și utilități se măresc, dar mulți comercianți nu prea schimbă ei prețurile produselor. Fac marfă mai de proastă calitate, la același preț. Dar oamenii nu știu asta", a explicat Ion Munteanu.

Cozonacul, la același preț

Cele mai cumpărate bunătăți de Sărbători sunt cozonacii și torturile, dar și fursecurile sunt la mare căutare, spun cofetarii. De exemplu, la Crizantema un cozonac făcut ca la mama acasă, de 800 de grame, costă anul acesta, la fel ca și în 2011, 20 de lei. Nici prețurile torturilor nu au suferit vreo modificare, și asta din cauza puterii destul de scăzute de cumpărare a majorității constănțenilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4814 secunde