Cum se calculează și se achită contribuția de asigurări de sănătate pentru veniturile din chirii și arendă

206

Articole de la același autor

Potrivit OUG nr. 88/2013, începând cu 1 ianuarie 2014, contribuabilii persoane fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor (închiriere, închirierea locuințelor proprietate personală în scop turistic și arendă) datorează, indiferent de celelalte categorii de venit pe care le realizează, pe lângă impozitul de 16% și contribuția de asigurări sociale de sănătate în cotă de 5,5% din baza lunară de calcul.

Această bază de calcul nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe țară, daca acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția și nu poate depăși cinci salarii medii brute.

Baza lunară de calcul pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reținere la sursă este, după caz:

- diferența între venitul brut și cheltuiala deductibilă, determinată prin aplicarea cotei de 25% la venitul brut;

- diferența între totalul veniturilor încasate și cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri;

- valoarea anuală a normei de venit raportată la cele 12 luni ale anului.

Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, cu excepția celor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole au obligația să efectueze, în cursul anului, plăți anticipate cu titlu de contribuții sociale, în baza deciziei de impunere pentru plăți anticipate. Plata se efectuează trimestrial, în patru rate egale, până la data de 25, inclusiv, a ultimei luni din fiecare trimestru.

În cazul celor ce realizează venituri din închirierea camerelor, situate în locuințe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic, cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, plata contribuției se efectuează în două rate egale până la data de 25 iulie inclusiv și 25 noiembrie inclusiv.

În cazul contribuabililor care obțin venituri din arendare, în regim de reținere la sursă a impozitului, arendașii au obligația calculării, reținerii și virării contribuției până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile. Baza lunară de calcul, în acest caz, este diferența dintre venitul brut și cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Obligațiile anuale de plată ale contribuției de asigurări sociale de sănătate se determină, de către organul fiscal, prin decizie de impunere, pe baza datelor din declarațiile estimative de venit/ normă de venit și a declarației privind venitul realizat.

Până la data de 31 decembrie 2013, persoanele care realizează, pe lângă veniturile din cedarea folosinței bunurilor, și venituri din salarii, pensii, indemnizații de șomaj, activități independente (cu excepția celor din drepturi de proprietate intelectuală), venituri din silvicultură și piscicultură, din activități agricole, nu datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra venitului din cedarea folosinței bunurilor.

Persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor nu datorează contribuție de asigurări sociale la sistemul de pensii. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : Banii pentru pensionari, abia la anul!
Pagina a fost generata in 0.4664 secunde