Cum vor arăta casele construite de stat pentru specialiștii din mediul rural?

2056
Cum vor arăta casele construite de stat pentru specialiștii din mediul rural? - 9b7cd1a628c374ae0cbae31a83f7298d.jpg
La începutul lunii martie 2010, Guvernul Boc a aprobat programul "Renașterea satului românesc - 10 case pentru specialiști". Scopul principal al acestuia este atragerea specialiștilor în sate și comune și stoparea exodului lor spre oraș. Pe de altă parte, programul va contribui la relansarea economiei, dând de lucru constructorilor, industriei materialelor de construcții, transporturilor și serviciilor.

Conform deciziei guvernului, primăriile vor pune la dispoziție terenurile, iar statul va construi circa 25.000 de locuințe cu două, respectiv trei camere. Valoarea lor va ajunge la 30 de mii de euro, pentru două camere, și 35 de mii de euro, pentru trei camere. În comune vor fi construite, în medie, câte zece locuințe pentru profesori, medici și polițiști. Resursele financiare necesare vor fi asigurate din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, care este coordonatorul acestui program.
Pentru a veni în ajutorul primăriilor, specialiștilor din mediul rural și constructorilor, cotidianul "Cuget Liber" a solicitat ministerului detalii despre program. În continuare, vă prezentăm întrebările puse și răspunsurile primite:
- Dacă o primărie dorește să intre în acest program, cum trebuie să procedeze concret? (cerere, documente necesare, protocoale, calendar)
- Primăriile vor trimite o solicitare către Agenția Națională pentru Locuințe pentru includerea în programul "Renașterea satului românesc - 10 case pentru specialiști". Ulterior, la cererea Agenției Naționale pentru Locuințe, primăriile vor prezenta documentele necesare pentru transmiterea terenurilor în folosința gratuită a ANL. Pentru locuințele din acest program, primăriile trebuie să asigure o suprafață de minimum 500 de metri pătrați pentru o locuință.
Conform legislației în vigoare, consiliile locale vor trebui să asigure viabilizarea terenurilor aferente amplasamentelor (sistematizarea verticală și lucrările tehnico-edilitare).
- Dacă sunt mai multe solicitări, în ce ordine vor fi aprobate dosarele primăriilor?
- În prezent centralizăm solicitările de la primării. Având în vedere importanța programului, toate solicitările vor fi finanțate.
- Care instituție a statului se va ocupa de realizarea locuințelor și cum vor fi angajați constructorii?
- Locuințele care fac obiectul programului "Renașterea satului românesc - 10 case pentru specialiști" se vor construi prin Agenția Națională pentru Locuințe. Firmele de construcții vor fi selectate prin procedura de achiziții publice, în conformitate cu OUG 34/2006, cu modificările și completările ulterioare.
- Se va organiza o singură licitație pentru toate cele 25.000 de locuințe sau se va licita pentru fiecare construcție în parte?
- Modul de organizare a procedurilor de achiziții publice va fi stabilit ulterior, în funcție de sursele de finanțare care vor fi alocate în anul 2010.
- Va exista un proiect tip pentru toate locuințele sociale sau vor exista proiecte care respectă specificul arhitectonic al zonelor respective?
- Pentru locuințele care se vor construi prin programul "Renașterea satului românesc - 10 case pentru specialiști" există mai multe tipuri de proiecte, care vor fi stabilite de comun acord cu autoritățile locale.
- Cine va administra locuințele sociale și va achita costurile de întreținere și reparații?
- După finalizarea construcției, locuințele pentru specialiștii din mediul rural vor fi administrate de către primării și vor avea o garanție de doi ani. Costurile întreținerii vor fi achitate de către beneficiari (chiriași) sau din bugetele locale.
- Cine va finanța lucrările de racordare la rețeaua de electricitate, de apă, canalizare?
- Conform art. 3 alin (4) din anexa Hotărârii de Guvern 151/2010, pe terenurile destinate construcției de case pentru specialiști, utilitățile și dotările tehnico-edilitare se realizează prin obiective de investiții promovate de consiliile locale ale comunelor, în corelare cu programul "Renașterea satului românesc - 10 case pentru specialiști". Pentru realizarea unor lucrări de infrastructură - alimentare cu apă, pietruiri de drumuri - acolo unde este cazul, obiectivele de investiții pot fi cuprinse în programele specifice derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.
- Ce sistem de încălzire vor avea locuințele sociale?
- Se vor analiza posibilitățile existente pe plan local pentru fiecare obiectiv de investiții în parte.
- Care va fi nivelul chiriei, cine o va încasa și cum vor fi utilizate sumele obținute?
Închirierea caselor construite prin program se face în condițiile prevăzute de Legea locuinței nr. 114/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 40/1999 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 241/2001, cu modificările ulterioare, și de Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, cu modificările și completările ulterioare. Consiliile locale pot hotărî plata chiriei din bugetele locale, în limita legii și potrivit competențelor stabilite prin lege, aceasta neputând să fie mai mare decât cheltuielile cu administrarea imobilului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.486 secunde