Cum vrea Ministerul Agriculturii să sprijine fermele de familie

140
Cum vrea Ministerul Agriculturii să sprijine fermele de familie - ferma-1366886721.jpg
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) urmează să lanseze, începând cu mijlocul lunii iunie, o sesiune de depunere proiecte pentru măsura 121 "Modernizarea exploatațiilor agricole" din PNDR care se adresează fermelor de familie. 

Ferma de familie produce pentru consumul propriu, iar surplusul este comercializat. Activitățile din cadrul fermei sunt realizate, în principal, de către membrii familiei. Dimensiunea economică a fermei de familie poate fi între 2 - 50 UDE (unitatea de dimensiune economică exprimă dimensiunea unei exploatații agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploatației).

"Propunerea pe care MADR o lansează va da șansa micilor ferme de familie care vor aplica în cadrul programului să crească și să producă mai mult pentru piață, asigurând astfel un venit din ce în ce mai mare membrilor familiei care trăiesc din agricultură", a subliniat ministrul agriculturii, Daniel Constantin.

În cadrul sesiunii pentru care sunt alocate 50 milioane euro vor fi finanțate aproximativ 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maximă eligibilă a proiectului de 125.000 euro, din care până la 50.000 euro sprijin nerambursabil prin Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Pot depune proiecte persoane fizice, cu condiția autorizării înaintea semnării contractului de finanțare, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale și alte tipuri de beneficiari eligibili în cadrul măsurii 121.

Pentru a veni în sprijinul fermierilor interesați să acceseze această măsură, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să pună la dispoziția potențialilor beneficiari, cu titlu gratuit, proiecte model și informații documentate tehnic pentru ferme de legume în câmp și în spații protejate, ferme de vaci de lapte, ferme de creștere și îngrășare porcine și ferme de găini ouătoare.

Pentru asigurarea cofinanțării, beneficiarii vor avea posibilitatea de a contracta credite printr-un fond de creditare creat de MADR, facilitând astfel necesarul de cofinanțare a proiectelor.

MADR are în vedere reducerea timpului de accesare a finanțării proiectelor fermelor de familie prin asigurarea, la o locație unică, a consilierii și asistenței, atât pentru obținerea sprijinului prin PNDR cât și a creditului.

Punctajele de selecție pentru cele două sectoare – vegetal și creșterea animalelor sunt postate pe site-urile MADR (www.madr.ro) și APDRP (www.apdrp.ro), în formă consultativă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Ianuarie 2013
Stire din Fun : Sex la fermă
Sâmbătă, 03 Noiembrie 2012
Stire din Fun : Vițelul fără mamă
Pagina a fost generata in 0.8126 secunde