Dacă va fi introdusă infracțiunea de stopaj la sursă, statul ar deveni primul infractor al țării

339
Dacă va fi introdusă infracțiunea  de stopaj la sursă, statul  ar deveni primul infractor al țării - dacavafiintrodusainfractiueadest-1538148317.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că, la propunerea sindicatelor, în viitoarea lege a pensiilor a fost introdusă "infracțiunea de stopaj la sursă", pentru a-i sancționa pe angajatorii care nu virează contribuțiile salariaților către bugetele asigurărilor sociale și de sănătate.

Vechea lege a pensiilor stipula doar faptul că angajații datorează contribuții, dar nu se preciza și obligația de a le achita. Noua lege va intra în vigoare după anul 2021.

Dacă această prevedere s-ar aplica de astăzi, statul ar fi cel mai mare infractor. În prezent, o serie de companii cu capital de stat au datorii imense la bugetul de stat și la bugetele asigurărilor sociale și de sănătate. În iulie 2018, ANAF informa că nu poate recupera decât 469 de milioane de lei (3,2%) din datoria totală restantă de 14,44 miliarde de lei pe care companiile de stat o aveau la Fisc, la finele lunii aprilie. Cea mai mare parte a restanțelor reprezentau TVA și impozit pe profit, iar restul contribuții sociale.

Între timp, situația s-a complicat și mai mult. Spre exemplu, în urma recentei rectificări bugetare, Ministerul Public a pierdut 10 milioane de lei. Claudiu Sandu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, a declarat, în urmă cu câteva zile, că instituția nu mai are bani nici pentru expertize, dar nici pentru plata contribuțiilor sociale aferente salariilor.

Cum va rezolva ANAF această criză? Va face plângeri penale împotriva administratorilor și managerilor companiilor și instituțiilor de stat rău platnice? Nu trebuie uitat faptul că unii dintre administratori reprezintă Ministerul Finanțelor Publice. Sau cine știe, poate că ANAF va aplica legea doar în cazul datornicilor din sectorul privat, așa cum se întâmplă și în prezent. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0153 secunde