Deficitul bugetar al României se vede de cinci ori mai mic, de la București

126
Deficitul bugetar  al României  se vede de cinci ori mai mic,  de la București - deficitul-1509032220.jpg

Articole de la același autor

La începutul acestei săptămâni, Eurostat (oficial statistic al Uniunii Europene) a prezentat situația deficitului bugetar în cel de-al doilea trimestru al anului 2017, în cadrul UE. Dintre toate țările comunitare, România a înregistrat cel mai mare deficit bugetar, respectiv 4,1% din PIB.

Informația a inundat canalele media din țară și străinătate, punând sub semnul întrebării capacitatea Guvernului Tudose de a respecta ținta de deficit bugetar de 2,96%.

Cum era de așteptat, Ministerul Finanțelor Publice, principalul răspunzător de îndeplinirea obiectivelor bugetare, a reacționat printr-un comunicat, în care se spune că: "Ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017, nu este în pericol." Apoi, fără să nege datele Eurostat, susține că diferența între datele oficiale statistice al Uniunii Europene și datele publicate lunar pe site-ul ministerului provine din metodologia de calcul diferită utilizată de cele două entități. "Astfel, execuția bugetului general consolidat conform metodologiei naționale la finele trimestrului I al anului 2017 a prezentat un excedent de 0,19% din PIB-ul anual, iar în trimestrul al II-lea, bugetul general consolidat a înregistrat un deficit de 0,96% din PIB. Pe de altă parte, vă informăm că execuția bugetului general consolidat pe primele nouă luni indică un deficit de 0,81% din PIB, fapt care demonstrează că România se încadrează în ținta de deficit de 2,96% din PIB anual, stabilită pentru anul 2017", susține Ministerul Finanțelor Publice.

Chiar așa să fie? Este greu de crezut că Eurostat folosește o metodologie de calcul care dă un deficit de cinci ori mai mare decât cel determinat prin metoda folosită la București. În toată povestea asta, Ministerul Finanțelor Publice nu explică cel mai important aspect: care metodologie de calcul contează pentru Comisia Europeană, atunci când analizează prestația României: cea a Eurostat sau cea a Bucureștiului?

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.9222 secunde