Doamne, de s-ar bea și pâinea!

115
Doamne, de s-ar bea și pâinea! - breadandbeer-1378051359.jpg

Articole de la același autor

Pâinea se ieftinește, băutura se scumpește


"Azi, c-un salariu iau o ceapă;/ Nici să mă-mbăt nu îmi mai vine./ Totul e scump: vin, bere, apă./ Trăim în vremuri asasine!". În această toamnă, românul nu se va putea îmbăta nici cu țuica făcută în casă, fără să plătească bir către stat. 

De la 1 septembrie, acciza pentru băuturi alcoolice s-a majorat cu 33%, de la 750 la 1.000 de euro la suta de litri alcool pur. Țuica, rachiul și pălinca produse pentru consumul propriu vor fi taxate cu 500 euro pe hectolitru. 

Prețurile băuturilor spirtoase vor crește, iar evaziunea fiscală de pe piața alcoolului va exploda până la 80%, susțin cei din industria de profil.

Dacă vom bea mai puțin și mai scump, în schimb vom mânca pâine mai ieftină cu 10 - 15%, cel puțin așa s-a angajat patronatul din industria morăritului și panificației față de Guvernul Ponta. 

Acesta a răspuns solicitării producătorilor și, din prima zi a lunii septembrie, TVA la pâine și specialitățile de panificație a fost redusă de la 24% la 9%. Diminuarea taxei ar trebui să conducă la scăderea evaziunii fiscale în domeniul panificației. 

Producătorii de băuturi alcoolice au toate motivele să fie invidioși pe brutari. De s-ar putea, ar inventa pâinea de băut, ceva de genul: "împletita coniac", "franzela turț", "lipia rachiu". N-ar mai plăti acciză și, în plus, ar avea TVA de 9%.

De la 1 septembrie, luxul se taxează mai abitir. În cazul bijuteriilor din aur, cu excepția verighetelor, se aplică o acciză de un euro/gram pentru cele de până la 14k și de 2 euro/ gram, pentru cele de peste 14k.

La blănurile naturale, accizele vor fi calculate în funcție de valoarea confecțiilor, putând ajunge de la 50 la 1.200 de euro.

Mașinile cu capacitate cilindrică egală sau mai mare de 3.000 centimetri cubi, indiferent dacă sunt noi sau rulate, vor avea o acciză de un euro/cmc, inclusiv pentru persoane fizice.

Accize mai mari se vor plăti și pentru bijuteriile din platină, iahturi, arme de vânătoare sau de uz personal. 

Veste proastă pentru cuplurile care se despart. Începând cu data de 1 septembrie, taxa de mediu se va achita și pentru mașinile dobândite prin partaj. Credeți că va spune românul: Sunt prea sărac să divorțez? Sunt convins că va fi gata să plătească și dublu, doar să scape odată de "dușmanul din casă". 

Compania CFR Călători nu a vrut să se lase mai prejos decât guvernul și a venit și ea cu majorări. De la 1 septembrie, prețurile biletelor de tren au crescut cu până la 10%. Măsura a fost luată pentru a acoperi inflația și creșterea prețurilor materialelor, carburanților și energiei electrice, din ultimii doi ani, a motivat conducerea companiei. 

Transportatorii auto au de ce să se bucure. Cu fiecare scumpire de la CFR, afacerile lor înfloresc.

Stimați cititori, nu vă bucurați că ați scăpat doar cu atât! Până la Revelion, mai sunt patru luni și nu se știe ce mai inventează guvernul. Iar dacă vă amintesc că vine iarna, cu facturi mortale la energia termică, chiar că v-am stricat săptămâna, din prima zi. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6418 secunde