Doar astăzi mai puteți depune declarația fiscală 600

202
Doar astăzi mai puteți depune declarația fiscală 600 - doarastazi-1454248170.jpg

Articole de la același autor

Contribuabilii-persoane fizice care realizează venituri din activități independente și care determină venitul net anual în sistem real sau pe baza normelor anuale de venit au obligația să depună până la 31 ianuarie inclusiv, "Declarația privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii"- formularul 600. 


Pentru că, în anul 2016, data de 31 ianuarie este zi nelucrătoare, termenul limită de depunere a formularului 600 este 1 februarie 2016. 


În conformitate cu prevederile Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3655/2015, începând cu anul 2016, au obligația de completare și depunere a formularului 600 persoanele fizice care realizează venituri din activități independente al căror venit net anual se determină în sistem real sau pe baza normelor de venit și care îndeplinesc următoarele condiții, după caz:
a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut al cheltuielilor efectuate în scopul desfășurării activității independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuția de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfășoară activități impuse în sistem real și își încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real; 
c) valoarea lunară a normelor de venit obținută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecțiilor prevăzute la art. 69 depășește 35% din câștigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfășoară activități impuse pe bază de norme de venit.


Contribuabilii care vor începe o activitate în cursul anului fiscal 2016, depun la organul fiscal competent, formularul 600 în termen de 30 de zile de la data începerii acesteia.


Valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2016 este de 2.681 lei.


Totodată, potrivit art. 150 din Codul Fiscal, persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum și persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuția de asigurări sociale pentru veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) din același act normativ.


În ceea ce privește activitatea desfășurată de către notarii publici, potrivit art. 62 alin.(2) din Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sistemul de pensii prevăzut de această lege este obligatoriu pentru notarii publici membri ai Uniunii și complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligați să contribuie, în condițiile legii.


În acest context, notarii publici deși sunt asigurați în sistemul propriu de pensii, prevăzut de Legea notarilor publici și a activității notariale, nu beneficiază de excepția specifică prevăzută la art. 150 din Codul Fiscal, având obligația depunerii formularului 600 "Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii", aprobat prin Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 3655/2015. 


Declarația se completează și se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal în a cărei rază teritorială își are domiciliul contribuabilul sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De asemenea, declarația se poate depune și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, ca metodă alternativă de depunere a declarațiilor, în conformitate cu prevederile legale. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 Ianuarie 2016
Stire din Economie : Noi proceduri fiscale
Joi, 03 Decembrie 2015
Stire din Economie : Noutăți în legislația fiscală
Pagina a fost generata in 0.5035 secunde