Dobrogenii se implică cel mai puțin în deciziile administrației publice

320
1
Dobrogenii se implică cel mai puțin  în deciziile administrației publice - dobrogeniiiuliangroposila-1460480267.jpg

Articole de la același autor

"Democrația nu este eficientă, dacă nu este participativă, iar cetățenii trebuie să învețe să treacă de la statutul de spectatori nemulțumiți la cel de participanți, să se implice în deciziile pe care autoritățile statului le iau în numele lor", afirmă Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Constanta.

Îndemnul a fost adresat locuitorilor județului Constanța cu prilejul prezentării rezultatelor finale ale cercetării "M-am decis să mă implic". Studiul, realizat de Academia de Advocacy și de membrii Coalitiei 52, prezintă concluziile în urma monitorizării modului de aplicare a Legii nr. 52 din 2003 privind transparența deci-zională a autorităților publice.

Conform prevederilor legale, opinia publică trebuie să fie informată asupra proiectelor de hotărâre pe care autoritățile centrale și locale urmează să le aprobe. Instituțiile statului au obligația să orga-nizeze dezbateri publice privind măsurile care afectează comunitățile, să colecteze opinii și să țină cont de ele.

La rândul lor, cetățenii și ONG-urile au la dispoziție două instrumente, Legea nr. 52 din 2003 și Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu ajutorul cărora pot influența actul decizional.

Academia de Advocacy a creat platforma online "M-am decis să mă implic!" (www.implicare-L52.ro), prin intermediul căreia cetățenii pot adresa întrebări și solicita răspunsuri din partea instituțiilor statului.

În cadrul conferinței de presă din data de 12 aprilie 2016, au fost prezentate rezultatele obținute în ca-drul acestui proiect național, în perioada februarie 2015 - ianuarie 2016, în municipiile Constanța, Mangalia și Medgidia.

Pe parcursul unui an, organizatorii cercetării au transmis întrebări celor trei primării, referitoare la proiectele de hotărâre adoptate și la care aveau obligația legală să răspundă.

Primăria Constanța a dat curs selectiv solicitărilor. Din răspunsurile primite a rezultat că, în intervalul de referință, au fost adoptate 102 proiecte de hotărâre, din care numai două au fost supuse consultării publicului. Pentru niciunul dintre proiecte nu a fost organizată vreo dezbatere și nici nu au fost solicitate opinii din partea cetățenilor.

"Rezultă că între administrația publică din Constanța și populație există o ruptură. De aceea, nu trebuie să ne mai mire participarea scăzută la vot a electoratului. Este efectul lipsei de dialog dintre administrație și cetățeni."

Gropoșilă a dat și un exemplu de implicare a societății civile în actul decizional al municipalității. În urma intervenției Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Constanța, a fost revocată hotărârea de consiliu local prin care impozitul pe clădiri fusese majorat cu 500%.

Monitorizarea Primăriei Medgidia arată că, timp de nouă luni, aceasta nu a răspuns solicitărilor de informații publice. Din răspunsurile primite ulterior, rezultă că au fost supuse consultării publice 18 proiecte de hotărâre, toate fiind aprobate. Pentru niciunul nu s-au organizat dezbateri publice și nu s-au solicitat opinii.

"Simpla publicare a proiectelor de hotărâre pe site-ul primăriei nu înseamnă că a fost respectată Legea nr. 52 din 2003. Actul normativ prevede o anumită procedură, de care instituția nu a ținut seama", afirmă Iulian Gropoșilă.

În cazul Primăriei Medgidia, situația diferă întrucâtva. Instituția a răspuns cererilor de informații publice în primele trei luni, dar în următoarele opt luni le-a ignorat. Din răspunsurile primite a rezultat că au fost supuse consultării publice 26 de proiecte de hotărâre, din care 25 au fost adoptate. Pentru trei proiecte s-au solicitat opinii, pentru alte două au fost organizate dezbateri, iar două proiecte au fost modificate în urma acestor acțiuni.

"Rezultatele cercetării arată că Dobrogea se remarcă prin cea mai mică im-plicare a cetățenilor în deciziile administrației publice. Noi vom continua campania începută. În perioada următoare, ne vom implica în viața politică, având în vedere că ne aflăm în fața unui nou ciclu electoral. Vom monitoriza candidații și le vom cere să vină cu programe concrete, cuantificabile, pe baza cărora să poată fi trași la răspundere", a declarat Gropoșilă.

Comentează știrea

DODO
13 aprilie 2016
aiurea !

Daca ati fi urmarit comentariile furtunoase din CL la tema administratiei publice v-ati fi lamurit cit de dornici de implicare sint dobrogenii dar ce mijlace au ? cum ii coptati si mai ales cine-i asculta ? ar trebui un sistem facil de dialog nu prin petitii la primarii

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Februarie 2016
Stire din Economie : Programe de stimulare a IMM-urilor
Miercuri, 14 Octombrie 2015
Stire din Economie : Veste bună pentru IMM-uri
Pagina a fost generata in 0.4445 secunde