Cum se poate obține finanțare nerambursabilă de la stat

450

Articole de la același autor

Interesul pentru alte surse de finanțare decât cele bancare este tot mai mare. Ieri, la seminarul "Finanțarea IMM-urilor - prezentarea programelor naționale cu finanțare de la bugetul de stat în 2015", erau prezente peste 30 de persoane fizice autorizate și reprezentanți ai unor firme mici, din Constanța. 


Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța în colaborare cu Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Coope-rație Constanța. 


Stela Curt Mola, consilier în cadrul OTIMMC, a prezentat patru dintre programele derulate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri:


- programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și faci-litatea accesului la finanțare START. Prin acest program sunt acordate alocații financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 125.000 lei de beneficiar. Sunt finanțate, printre altele, achiziția de: echipamente tehnologice, mijloace de transport al mărfurilor, echipamente IT și spații de lucru. 


- programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produ-selor și serviciilor de piață - Comerț. Beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocației financiare nerambursabile de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei de beneficiar;
- programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri - SRL-D. Acesta vizează acordarea de sprijin oricărui cetățean român care do-rește să își deschidă o afacere (și care nu a mai avut una până acum), prin acor-darea unui credit nerambursabil de cel mult 50% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanțare, dar nu mai mult de 10.000 euro;
- programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor –"Femeia manager". Valoarea  alo-cației financiare nerambursabile este de maxim 90% din valoarea totală a chel-tuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA) și nu poate depăși suma de 41.500 lei de beneficiar.


Stela Curt Mola a precizat că cei ce accesează finanțarea trebuie să dețină toți banii pentru derularea proiectelor, sumele fiind decontate ulterior. 


Pentru a fi acceptate la finanțare, proiectele sunt evaluate pe baza unor grile de punctaj, cu mai multe criterii. Spre exemplu, în cazul programului START, se acordă 30 de puncte pentru activitățile de producție și programare IT. Pentru cercetare, dezvoltare, învățământ sunt alocate 25 puncte, pentru turism - 20 puncte, iar pentru construcții și comerț - 15 puncte. 


Punctajul este mai mare pentru firmele cu cel puțin un angajat și cele care angajează absolvenți începând cu promoția 2013, precum și pentru firmele care fac investiții mai mari. 


Sunt declarate câștigătoare proiectele care obțin cel mai bun punctaj. Nu poate intra în competiție un proiect care nu a obținut cel puțin 50 de puncte din totalul de 100 de puncte. 


Firmelor cărora li se acordă finanțarea le revin, apoi, o serie de obligații contractuale, legate de menținerea obiectului de activitate, a investițiilor și locurilor de muncă. În cazul nerespectării lor, banii primiți trebuie returnați cu penalizările aferente.


Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație Constanța acordă consiliere celor ce vor să obțină finanțarea, a declarat consilierul Stela Curt Mola.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 15 Mai 2015
Stire din Economie : Balul anului,  la Constanța
Pagina a fost generata in 2.1365 secunde