Economia UE trece de la redresare la expansiune

112
Economia UE trece de la redresare la expansiune - economiauetrecedelaredresarelaex-1637164066.jpg

Articole de la același autor

Economia UE se redresează în urma recesiunii provocate de pandemie mai rapid decât se preconizase, arată previziunile Comisiei Europene. În pofida perioadei tot mai dificile, se preconizează că economia comunitară va atinge o rată de creștere de 5%, în 2021, de 4,3%, în 2022 și de 2,5%, în 2023. Această perspectivă depinde în mare măsură de: evoluția pandemiei și de ritmul în care aprovizionarea se adaptează la redresarea rapidă a cererii în urma redeschiderii economiei.

Cererea internă va continua să stimuleze expansiunea economică. Ameliorarea situației pe piețele forței de muncă și scăderea economisirii ar trebui să contribuie la un ritm susținut al consumului. Punerea în aplicare a mecanismului de redresare și reziliență (MRR) începe, de asemenea, să joace un rol important în stimularea investițiilor private și publice.

Cu toate acestea, ritmul de creștere se confruntă din nou cu vânturi potrivnice. Blocajele și întreruperile la nivelul aprovizionării globale afectează activitatea din UE, în special în sectorul său de producție. În plus, după ce au scăzut drastic în 2020, prețurile la energie, în special la gazele naturale, au crescut într-un ritm susținut în ultima lună și se situează în prezent cu mult peste nivelurile din perioada anterioară pandemiei. Se preconizează că acest lucru va afecta consumul și investițiile.

Situația de pe piețele forței de muncă din UE a cunoscut ameliorări semnificative datorită relaxării restricțiilor impuse activităților legate de consumatori. În al doilea trimestru din 2021, economia UE a creat aproximativ 1,5 milioane de noi locuri de muncă, mulți lucrători au ieșit din schemele de păstrare a locurilor de muncă, iar rata șomajului a scăzut. Cu toate acestea, numărul total de angajați din UE se situa în continuare cu 1% sub nivelul înregistrat înainte de pandemie.

Șomajul a continuat să scadă, iar rata de 6,8%, înregistrată în UE în luna august a fost cu puțin peste rata înregistrată la sfârșitul anului 2019. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 31 Octombrie 2021
Stire din Economie : 2022 va fi Anul European al Tineretului
Pagina a fost generata in 0.4947 secunde