Concurs Eficiența sistemului bancar românesc, aproape de zero

198

Articole recomandate

Eficiența sistemului bancar românesc a coborât sub nivelul regiunii, după ce, în luna iunie, raportul costuri – venituri era mai mare decât în Ungaria sau Polonia.
Potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), raportul dintre costurile și veniturile instituțiilor de credit a fost de 67,23%, în timp ce Ungaria și Polonia au înregistrat indicatorii de performanță de 52, respectiv 55%.
Conform BNR, scăderea eficienței sistemului bancar românesc a fost cauzată de încetinirea drastică a creditării – la finele lunii iunie, soldul creditului neguvernamental era de 198,06 miliarde lei, la nivelul înregistrat în luna decembrie 2008.
De asemenea, reducerea finanțărilor externe a determinat instituțiile de credit să atragă dobânzi mult mai mari decât cele din 2008 – dobânzile la depozitele la termen au urcat și până la 16%/an, pentru plasamentele în lei, față de un nivel de 9 – 10% în 2008. La depozitele în euro, dobânzile au urcat de la 4 la circa 7%.
Drept urmare, profitabilitatea activelor băncilor românești a fost de numai 0,05%, o scădere importantă, de la un nivel de 1,56% în decembrie 2008.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6988 secunde