Din 24 august

Băncile mai au un miliard de euro pentru creditarea populației și firmelor

194
Băncile mai au un miliard de euro pentru creditarea populației și firmelor - d9d78a37e125771a47795f73833ae66c.jpg
Începând din această săptămână, băncile constituie rezerve mai mici pentru pasivele în valută, ca urmare a deciziei Băncii Naționale a României (BNR) din 4 august, prin care nivelul rezervelor minime obligatorii a fost micșorat de la 35 la 30%. Efectul direct – băncile autohtone au la dispoziție încă un miliard de euro pentru a credita populația, companiile sau statul.
Perioada de aplicare a măsurii este 24 august – 23 septembrie 2009, însă analiștii sunt de părere că bancherii vor alege să împrumute Ministerul Finanțelor, din cauza riscurilor ridicate care apar la creditarea populației și companiilor.
Potrivit raportului băncii centrale, reducerea RMO a fost luată "în vederea fluidizării fluxurilor de lichidități și continuării procesului de aliniere graduală la standardele Băncii Centrale europene". Mai exact, scăderea RMO face parte și din politica de intrare în minu-nata Zonă Euro Exchange Rate Mechanism II – cu alte cuvinte, nivelul rezervelor minime obligatorii pentru băncile din România trebuie să ajungă la un nivel similar cu cel al statelor care folosesc deja moneda unică europeană.
"Pentru a adopta euro trebuie să ajungem la un nivel al RMO similar cu cel din statele din zona Euro, de circa 2% pentru pasivele în valută. Condițiile actuale de criză au grăbit puțin acest proces dar, pe viitor, este posibil să avem micșorări mai mici sau mai mari – nu este exclusă nici o reducere cu 10 puncte procentuale", a declarat, recent, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
La penultima ședință BNR, din 30 iunie, nivelul RMO a fost redus de la 18 la 15% pentru pasivele în lei și de la 40 la 35% pentru cele în valută.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2483 secunde