Potrivit Deutsche Bank

Numărul creditelor neperformante va crește de cinci ori

267
Numărul creditelor neperformante va crește de cinci ori - c308dbfc240759680e659bfccebc1bb2.jpg

Articole de la același autor

Creditele neperformante vor reprezenta 15 – 20% din totalul împrumuturilor, un nivel de cinci ori mai mare decât în prezent, potrivit unui studiu publicat de Deutsche Bank.
"În România, creșterea PIB și a soldului creditelor a încetinit semnificativ, la începutul acestui an. Prin urmare, creșterea creditelor neperformante a fost puternică și ne așteptăm la o deteriorare a calității activelor în următoarele 12 luni și la o rată de credite neperformante de 15 – 20%", se arată în analiza DB. Estimările se bazează pe o pondere mare a împrumuturilor de consum în totalul finanțărilor, de 40 – 50%, pe gradul mare de îndatorare, de până la 30%, și pe severitatea contracției economice.
Reprezentanții UniCredit Țiriac, citați de standard.ro, spun că deși băncile locale nu s-au comportat normal în raport cu nivelul crizei, prognoza Deutsche Bank este exagerată, chiar dacă vârful creditelor neperformante va fi atins anul viitor.
Cei de la Raiffeisen Bank consideră că dacă s-ar lua în calcul ponderea întârzierilor la plată mai mari de 90 zile, România ar sta mai bine decât Ungaria: "Deși creditele neperformante vor continua să crească, va începe o tendință de plafonare a lor".
Oficialii Băncii Comerciale Române (BCR) se așteaptă la o îmbunătățire pe segmentul împrumuturilor acordate populației, în condițiile în care finanțarea de la FMI și UE a dus la o stabilizare a cursului de schimb.
"Acordul de finanțare cu FMI a ajutat mult clienții, în special pe cei care aveau credite în euro, cu garanții ipotecare. Segmentul în cauză revine la normal, motiv pentru care perspectivele noastre sunt pozitive", a declarat Dominic Bruynseels, oficial BCR.
Totuși, BCR estimează o creștere a nivelului creditelor neperformante pe seg-mentul companiilor, ale căror bilanțuri au fost afec-tate de problemele econo-mice din ultimul an, odată cu deteriorarea ratingurilor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7951 secunde