Guvernul va aproba toate actele normative care "zidesc" Prima Casă

2398
Guvernul va aproba toate actele normative care
Bancherii s-au întâlnit ieri cu premierul Emil Boc, pentru a pune la punct toate aspectele legale ale programului Prima Casă. Rezultatul - în ședința din această săptămână, guvernul va aproba toate actele normative necesare, pentru ca toate cele 20 de bănci înscrise în program să poată acorda credite.

La discuții au participat reprezentanți ai BCR, UniCredit Țiriac, OTP Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, ai Ministerului Finanțelor și Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
"Am găsit soluții la problemele tehnice ridicate de reprezentanții băncilor, pe care le vom definitiva în ședința de guvern din această săptămână", a declarat premierul.
De asemenea, până la finalul săptămânii, băncile participante vor semna o nouă convenție cu FNGCIMM, prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garanției.
"Toate punctele care împiedicau programul au fost clarificate. Este vorba de aspecte legale, care interesează mai puțin consumatorul", au afirmat bancherii.
În urma discuțiilor s-au găsit modalități prin care băncile pot verifica dacă imobilele vândute prin Prima Casă sunt sau nu asigurate și s-a reușit și definitivarea transferului ipotecii.
"Prin noul document, ipoteca instituită asupra proprietăților vândute prin Prima Casă va fi legală, nu convențională, cum era prevăzut în documentul inițial", a spus Răzvan Munteanu, vicepreședintele Raiffeisen Bank, citat de NewsIn.
Ipoteca de tip convențional presupune un contract între părți și le permite bancherilor să își recupereze mai repede banii de la FNGCIMM, în caz de executare silită. Ipoteca legală face că toate problemele cauzate de neplată să fie rezolvate în instanță, ceea ce înseamnă că băncile își vor recupera mai greu banii acordați.
Potrivit oficialilor din guvern, modificările convenției se vor aplica și contractelor semnate deja de bănci, prin încheierea unor contracte adiționale.
Până în prezent, 12 din cele 20 de bănci care s-au înscris în programul guvernului au semnat convenții cu Fondul de Garantare și doar două dintre ele au început deja creditarea.

ING Bank iese din Prima Casă
Tot ieri, ING Bank a anunțat că nu va mai participa la Prima Casă, însă va lansa un produs de creditare similar, cu dobânzi comparabile. Anunțul a fost făcut de Albert Roggermans, directorul diviziei de retail a băncii: "Vom veni cu o ofertă similară, competitivă".
În cadrul programului Prima Casă, dobânzile sunt calculate în funcție de Euribor la trei luni, plus o marjă de maximum 4% (la creditele în euro) și în funcție de Robor la trei luni, plus o marjă de cel mult 2,5% (la creditele în lei). Plafonul impus pentru creditele acordate este de un miliard de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3133 secunde