Estimările mediului de afaceri privind evoluția economiei

208
Estimările mediului de afaceri privind evoluția economiei - estimarilemediuluideafaceriprivi-1586542931.jpg
Care este impactul SARS-COVID 2 asupra activității economice? Pentru a răspunde la întrebare, Institutul Național de Statistică a realizat o anchetă ad-hoc, în perioada 17 - 19 martie 2020, referitoare la estimarea evoluției activității și a numărului de salariați pentru perioadele 17 martie - 30 aprilie 2020.Iată rezultatele sondajului:


Unul din cinci manageri a afirmat că până la sfârșitul lunii martie activitatea ar putea scădea cu până la 25%. Trei sferturi din managerii care au menționat că activitatea va crește activează în comerț cu amănuntul.


Referitor la evoluția activității în aprilie 2020, gradul de incertitudine crește. Peste 48% dintre respondenți au menționat că nu pot estima cum va evolua activitatea economică. Ponderea managerilor care au estimat că activitatea nu se va restrânge în cursul lunii aprilie s-a redus la jumătate din valoarea lunii martie. În industrie, circa o treime dintre respondenții care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie au apreciat că activitatea ar putea fi redusă între 25% și 50%.


Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.


În ceea ce privește estimarea evoluției numărului de salariați până la sfârșitul lunii martie, aproape un sfert dintre manageri au menționat că nu pot estima cum va evolua acesta. Scăderile cele mai mari sunt
estimate a se înregistra în sectorul servicii. Incertitudinea pentru luna aprilie crește, astfel ponderea managerilor care au menționat că nu pot estima evoluția numărului de salariați a fost de 43% din total respondenți.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4722 secunde