Interzicerea exporturilor de cereale - o lovitură teribilă pentru industria portuară

2842
Interzicerea exporturilor de cereale - o lovitură teribilă pentru industria portuară - interzicereaexporturilordecereal-1586543009.jpg

Articole de la același autor

Nu știu dacă de-a lungul vremurilor, s-a mai întâmplat vreodată ca, pe timp de pace, cârmuitorii României să suspende exportul de cereale. Dacă nu, înseamnă că ne aflăm în fața unei premiere. Ordonanța militară nr. 8 din data de 9 aprilie 2020, a deschis un nou capitol în istoria țării, interzicând exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, soia, făină de grâu, turte, produse de panificație, patiserie și bucătărie, ulei de semințe și zahăr.

Grânarul Europei dă producții record

Trebuie să știți, stimați cititori, că țara noastră produce cantități de cereale cu mult mai mari decât nevoile sale interne, iar în ultimii ani a obținut producții record. În 2019, în ciuda secetei, au fost recoltate 10,427 milioane de tone de grâu și secară, cu 2,51% mai mult decât în anul precedent, în timp ce consumul intern de grâu nu depășește 3 milioane de tone. Producția de semințe de floarea soarelui a fost de 3,489 milioane de tone, în creștere cu 13,93%, iar cea de porumb, de 16,99 milioane de tone, mai mică cu 9% față de 2018. La orz și orzoaică s-a obținut o producție de 1,87 milioane de tone, saltul fiind de 5.12%.

În prezent, țara noastră ocupă poziții fruntașe în topurile agricole europene, recâștigându-și renumele de grânar al Europei, deținut între cele două războaie mondiale.

Alarmă pe piața agroalimentară

Dacă astfel stau lucrurile, de ce acum, în plină pandemie de coronavirus, când economia este grav afectată de numeroasele restricții, Guvernul introduce o nouă interdicție? Explicația a dat-o chiar premierul Ludovic Orban, în cadrul ședinței de Gvern din 9 aprilie 2020. Adresându-se ministrului agriculturii, primul ministru a afirmat: "Primesc semnale alarmante privitor la ceea ce se întâmplă pe piața cerealelor și aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite să acceptăm ca, din lăcomie, unii proprietari de cantități de cereale să trimită la export, să ne lase fără grâu. Va trebui să luăm măsuri foarte clare, mai ales că datele preliminare pe care le-am primit pe luna martie, arată că e un adevărat dezmăț în materie de export de cereale. (…) Sunt hotărât inclusiv să interzicem exporturile și, dacă va fi necesar, să facem rechiziții. Noi trebuie să asigurăm cantitățile necesare până la viitoarea recoltă pentru a asigura necesarul de grâu pentru consumul intern."



Din cele declarate de premier se desprinde teama că evoluția prețurilor de pe piețele internaționale, în condițiile pandemiei de coronavirus ar putea duce la o explozie a exporturilor de produse agroalimentare, în dauna nevoilor de consum ale românilor.
De altfel, la nivel global, s-a dat, deja, alarma. Există riscul penuriei alimentare pe piața mondială, ca efect al crizei generate de Covid-19 în comerțul internațional și în lanțurile de aprovizionare cu alimente, au avertizat președinții agențiilor ONU și Organizația Mondială a Comerțului.

Angrosiștii străini dictează prețurile

Când organismele internaționale lansează astfel de semnale în piață, marile case de comerț, marii angrosiști de cereale nu stau cu mâinile în sân. Profită fără nicio jenă, umflând prețurile.

În România, prețurile cerealelor nu sunt dictate de piața internă, ci de bursele internaționale și de angrosiștii străini, care achiziționează mari cantități de cereale chiar înainte de startul campaniei de recoltare. Drept urmare, întreprinderile de morărit și panificație autohtone sunt nevoite să se alinieze la prețurile acestora.



Desigur, în funcție de evoluția pieței și de propriile interese, marii exportatori nu se vor da în lături să golească silozurile din România și să vândă toate grânele pe piețele externe. Deci, pericolul identificat de Guvernul României este real.
Situația ar putea fi chiar mai gravă decât cred guvernanții. Din cauza secetei excesive și a lipsei irigațiilor, toate culturile agricole sunt în pericol, în acest an. În județul Constanța, grâul s-a uscat pe câmp, avertizează fermierii. Doar o ploaie venită în următoarele zile ar mai putea salva câte ceva din viitoarea recoltă. Producțiile mari, record, din ultimii trei ani ar putea fi urmate de recorduri agricole negative.



Traficul portuar și fluvial va intra în picaj


Interzicerea exporturilor de produse agricole românești va afecta grav industria portuară, care a devenit dependentă de ele în ultimul deceniu. În anul 2019, din portul Constanța au plecat 23.470.408 tone de cereale și semințe uleioase, provenite din România, Serbia, Ungaria și Bulgaria, reprezentând 36,65% din volumul total de mărfuri manipulate. Iar în primele două luni ale anului 2020, au fost expediate, din portul Constanța, 3.691.532 tone cereale și semințe uleioase, cu o pondere de 41,61% în traficul total.



Pe Canalul Dunăre - Marea Neagră, în anul 2019 au fost transportate, spre portul Constanța, 6,865 milioane de tone de cereale, reprezentând 41% din traficul total, iar în primele trei luni din 2020, au fost tranzitate 3,322 milioane de tone, cu o pondere de 42% în traficul total.


De acum înainte, traficul de mărfuri pe Canal și în portul Constanța va intra în declin, ca urmare a stopării exporturilor de cereale românești. Vor fi afectați, în primul rând, operatorii portuari deținători de silozuri și magazii de cereale. De asemenea, odată cu reducerea numărului de nave, vor înregistra pierderi: Administrația Porturilor Maritime și Administrația Canalelor Navigabile, companiile de remorcaj și pilotaj, firmele de agenturare, furnizorii de carburanți și de provizii pentru nave.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6096 secunde