Senatorul Ștefan Mihu: "Copiii cadrelor medicale decedate în urma Covid-19 vor beneficia de pensie de urmaș"

629
Senatorul Ștefan Mihu:

Articole de la același autor

Senatul a adoptat, recent, în unanimitate, în calitate de primă cameră sesizată, proiectul Legii 184/2020, vizând recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19.

Propunerea legislativă este a unor parlamentari PSD și prevede, printre altele, acordarea unei pensii de urmaș copiilor cadrelor medicale decedate în lupta cu noul coronavirus. Printre inițiatori, se află și senatorul constănțean Ștefan Mihu.

"Demersul legislativ a concretizat inițiativa unui număr de 45 de senatori PSD - din rândul cărora am avut onoarea să mă număr - și evidențiază rolul esențial și efortul excepțional depus în aceste zile și săptămâni de către bravii noștri medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, cadre militare din structurile DSU din MAI, ambulanțieri, brancardieri și alte categorii de personal asimilat cu cel medical, în eforturile generale privind combaterea teribilei maladii", a declarat senatorul Ștefan Mihu.

El a adăugat că o atenție deosebită în economia documentului este acordată - prin asigurarea unor drepturi, facilități, inclusiv pensie de urmaș acolo unde este cazul - situației dramatice a personalului medical care a suferit afecțiuni fizice și/sau psihice, cauzând un anumit grad de invaliditate, precum și urmașilor cadrelor medicale decedate, ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19.

"Urmașii cadrelor medicale decedate ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 au dreptul la o pensie de urmaș egală cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrul medical o avut-o la data decesului, care se actualizează potrivit reglementărilor legale în vigoare. În cazul în care nu există urmaș, dacă cel decedat era singurul susținător al părinților săi, aceștia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaș menționată anterior. Membrii familiilor cadrelor medicale decedate în timpul și din cauza serviciului ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu Covid-19 beneficiază gratuit de asistență medicală și medicamente în cadrul rețelei sanitare a Ministerului Sănătății sau în alte rețele sanitare cu decontarea cheltuielilor de către acest minister", se arată în propunerea legislativă adoptată de Senat.

De asemenea, parlamentarii PSD propun ca urmașii personalului medical decedat ca urmare a participării la acțiuni medicale împotriva Covid-19 să beneficieze de scutire de la plata impozitului pe terenurile aflate în proprietate sau coproprietate și a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu și/sau alte clădiri aflate în proprietate sau coproprietate.

Proiectul de lege aprobat de Senat va fi supus, în perioada următoare, examinării și aprobării Camerei Deputaților, care este for decizional, urmând să ajungă cât mai curând la promulgare. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 4.2183 secunde