Eurocrew a pornit la drum cu "Vânt bun din pupa!"

876
Eurocrew a pornit la drum cu

Data de 6 octombrie 2011 va rămâne în istoria shipping-ului continental ca moment al nașterii Asociației Eurocrew. Organizația reunește asociații ale companiile de crewing (furnizoare de forță de muncă marinărească) din: Croația, Letonia, Polonia, România
și Slovacia.

Înființarea unei asociații la nivel continental era, de multă vreme, o necesitate. După căderea zidului Berlinului și desființarea lagărului comunist, numeroase țări din Europa Centrală și de Est au devenit furnizori de forță de muncă pentru flota continentală și cea mondială. Într-un interval de 21 de ani, în mai toate aceste state au apărut zeci și chiar sute de companii de crewing. Pentru a fi reprezentate în fața guvernelor, ele s-au grupat în asociații naționale reprezentative.
Procesul de extindere a Uniunii Europene și organizarea pieței comunitare a forței de muncă au făcut ca interesele shipping-ului continental să depindă într-o măsură tot mai mare de deciziile luate la Bruxelles. Tot mai pregnant, s-a simțit nevoia unei asociații care să reprezinte crewing-ul în instituțiile de dialog social ale Uniunii Europene.
Bazele Eurocrew au fost puse în Polonia la Kozi Grod, Gdynia, unul dintre marile porturi ale bătrânului continent, iar Asociația Națională a Agențiilor de Crewing din România (ANACR) se numără printre fondatori. În 2010, a avut loc prima ședință de lucru, în care inițiatorii au decis înființarea organizației. Țara noastră a fost reprezentată de Valeriu Raicu, de la compania "Peter Dohle", în prezent vicepreședinte al ANACR.
Pe 6 octombrie 2011, în cadrul reuniunii constitutive a Eurocrew, au fost înființate organismele de con-ducere: adunarea delegaților (organul de conducere suprem), comitetul director, secretariatul și comitetul de audit (cenzorii). Waldemar Perchel, din Polonia, a fost ales președinte al comitetului director. Florin Urziceanu, președintele ANACR, a fost desemnat să reprezinte țara noastră în adunarea delegaților, iar Valeriu Raicu a fost ales în comitetul de audit.
"Eurocrew este o asociație profesională din domeniul resurselor umane maritime și are membrii atât persoane fizice, cât și asociații naționale din Europa. Principalele sale obiective sunt: promovarea profesiei de navigator în țările europene și a navigatorilor europeni pe piața forței de muncă maritime. Agenții de crewing sunt reprezentanți ai armatorilor, dar și ai navigatorilor. De aceea, Eurocrew dorește să apropie pozițiile ambelor părți și să găsească cele mai bune căi de cooperare pentru beneficiul mutual. Costul forței de muncă depășește, de cele mai multe ori, 60% din costul de operare ale navelor. Eurocrew va contribui la eficientizarea acestor cheltuieli, prin creșterea competențelor și califică-rilor navigatorilor, prin plasarea lor pe nave corespunzătoare nivelului de pregătire. După cum se știe, navigatorii europeni au dovedit un înalt nivel de pregătire profesională și, datorită competențelor acumulate, operează nave de înaltă complexitate tehnică pentru armatori din toată lumea. Do-rim să avem contacte cu autoritățile locale, naționale și comunitare pentru a sprijini politicile din domeniul resurselor umane maritime. Vom ajuta autoritățile să înțeleagă că profesia de navigator este cu totul specială și nu poate fi asimilată cu profesiile de la uscat. Dorim totodată să beneficiem de experiența unor țări mai avansate în acest domeniu, unde există o mai mare înțelegere și deschidere față de navigatori. Vom stabili contacte cu armatorii și asociațiile lor pentru a crește numărul cadeților și absolvenților universităților maritime europene și a sprijini integrarea lor ca ofițeri juniori" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Florin Urziceanu.
Eurocrew a intrat, deja, în atenția shipping-ului continental. Companii și asociații din Lituania, Estonia, Bulgaria, Rusia și Ucraina și-au mani-festat interesul față de noua organizație. Următoarea reuniune a Asociației Eurocrew va avea loc la Bratislava, pe 25 mai 2012.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2624 secunde