Evaziune fiscală pe pâine

734
Evaziune fiscală pe pâine - ef6f86cf82995aaa836ad921e5583340.jpg
În județul Constanța se face evaziune fiscală en-gros și en-detail, iar "venele" comerțului sunt infestate cu mărfuri de contrabandă. Aceasta este concluzia care se desprinde din bilanțul activității pe luna ianuarie 2011, al Gărzii Financiare.

Comisarii constănțeni au făcut scurtă la mână dând amenzi, confiscând și întocmind sesizări penale. Amenzile contravenționale au însumat 1.521.900 lei, iar confiscările de bunuri și bani au totalizat 6.410.601 lei. Cele 13 sesizări penale înaintate Parchetului reclamă un prejudiciu de 80.674.759 lei, adus bugetului de stat.
În luna ianuarie, a fost suspendată activitatea a 52 puncte de lucru. 48 dintre acestea nu aveau aparate de marcat electronice fiscale sau, dacă erau dotate cu așa ceva, nu le foloseau. Alte patru unități comercializau băuturi alcoolice fără banderole sau țigări fără timbru.
Comerțul cu grâu, făină și pâine furnizează cele mai multe cazuri de evaziune fiscală. Pe acest segment, s-au înregistrat recordurile lunii: cea mai mare amendă - 63.000 lei; cel mai mare prejudiciu stabilit - 52.904.431 lei. Bunurile confiscate din morărit și panificație se ridică la 6.394.679 lei.
Comerțul cu alcool și băuturi alcoolice se menține în topul evazionismului fiscal, cu amenzi însumând 39.700 lei.
Nici afacerile cu lemn n-au prea respectat igiena fiscală, amenzile însumând 10.500 lei. În cazul business-ului cu deșeurile industriale reciclabile, amenzile au fost mici - 7.000 lei, în total - dar sesizările penale, grele, cu un prejudiciu de 2.352.471 lei.
Bilanțul lunii februarie va fi, cu siguranță, mult mai bogat, dacă avem în vedere că, în prezent, este în derulare o acțiune de amploare în Târgul de legume și fructe, situat la periferia Constanței, înspre Ovidiu. Pe data de 18 februarie 2011, comisarii au sigilat 15 dughene și 7 TIR-uri cu marfă, ai căror proprietari fugiseră, și au suspendat activitatea a cinci puncte de lucru în care nu se folosea casa de marcat. Târgul respectiv se dovedește a fi un Paradis al economiei negre, pe care paznicii plătiți de administrația stabilimentului au sarcina să-l protejeze de indiscreția ziariștilor.
Scumpirea produselor agro-alimentare din ultima perioadă se datorează în mare măsură creșterii evaziunii fiscale și a contrabandei. Economia subterană joacă un rol major în formarea prețurilor de pe piața internă. După cum lesne se poate vedea, deși nu au chel-tuieli fiscale, evazioniștii și contrabandiștii nu vând mai ieftin decât comercianții corecți. Cum se poate acest lucru? Există o singură explicație: rețelele evazioniste au politici concertate privind prețurile de desfacere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5464 secunde