Evaziunea fiscală, la mâna constănțenilor

590
Evaziunea fiscală, la mâna constănțenilor - bonfiscal-1343923917.jpg
Fiecare constănțean poate da o mână de ajutor la combaterea evaziunii fiscale, evaziune ce a luat o amploare îngrijorătoare. Pentru diminuarea ei nu este însă necesar să se impună niște sancțiuni drastice, ci trebuie realizat un control fiscal corect și eficient, un sistem legislativ viabil și, în primul rând, o educație fiscală a cetățenilor, sunt de părere inițiatorii campaniei "Dă calitate vieții tale! Solicită bonul fiscal!", acțiune căreia i s-a alăturat și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA).

Astfel, viziunea campaniei este de a reduce evaziunea fiscală prin educarea populației în sensul solicitării și păstrării bonului fiscal, corect emis de către orice agent economic din țară. Pentru a-și atinge obiectivele, aceasta cuprinde două direcții principale: campania de informare și educare a populației, în sensul solicitării bonului fiscal corect emis și un set de măsuri legislative gândite în scopul susținerii campaniei și a combaterii evaziunii fiscale.

Și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța s-a alăturat campaniei. "Am decis să devenim parteneri în campania «Dă calitate vieții tale! Solicită bonul fiscal!» deoarece considerăm că este o campanie coerentă și absolut necesară de informare și conștientizare a consumatorului român asupra riscurilor și implicațiilor evaziunii fiscale, care a atins cote alarmante. Considerăm că fiecare trebuie să ia atitudine și să solicite bonul fiscal pentru orice achiziții", a precizat președintele CCINA Constanța, Mihai Daraban. Potrivit acestuia, consecințele evaziunii fiscale sunt extrem de grave și nu privesc doar TVA-ul aferent venitului obținut și neînregistrat, ci și alte venituri datorate statului, cum ar fi impozitul pe profit aferent valorificării produselor obținute și neînregistrate, impozitul pe dividendele neînregistrate, accize (dacă sunt produse purtătoare de accize), contribuția la asigurările sociale și de sănătate aferente salariilor plătite și neevidențiate, contribuția la fondurile de pensii pentru agricultori, în cazul produselor alimentare.

"Este campania de responsabilitate socială care poate conduce la o economie de piață sănătoasă, durabilă, și la o creștere a calității vieții fiecăruia dintre noi", a mai precizat Mihai Daraban.

Propuneri legislative

Iată și care ar fi propunerile legislative: obligativitatea printării pe bonul fiscal și nefiscal (notă de plată, proformă etc) a seriei (numărului) corespondent proformei (notei de plată sau probei emise anterior stabilirii modalității de plată), pentru a se evita posibilitatea stornării produselor după achitarea cu cash a bonului nefiscal (în HORECA), dar și restituirea unei părți din TVA pe baza bonurilor fiscale prezentate trimestrial. O altă propunere legislativă este reducerea impozitului datorat autorităților locale, cu un cuantum în funcție de valoarea bonurilor fiscale restituite, dar și aplicarea unui timbru fiscal pe produsele de panificație (și a altor produse, unde evaziunea depășește 10%), pentru a împiedica vânzarea "la negru" a acestora.

"Această decizie (n.r.: realizarea unui pachet de propuneri legislative) a pornit de la necesitatea unei finalități a campanei, o finalitate care să aibă un impact pozitiv în societate, prin adoptarea unui pachet legislativ menit să reducă evaziunea fiscală pe termen lung. De asemenea, această campanie de responsabilitate socială este o interacțiune directă cu publicul, oferind posibilitatea populației să semnaleze orice abatere fiscală de oriunde din țară, pe www.stopevaziune.ro, site-ul dedicat campaniei", spun inițiatorii campaniei.

XXX

Campania de informare și educare cuprinde un spot radio, difuzat în perioada sezonului estival, afișe expuse în magazinele partenere, pliante de informare turistică, ce conțin elementele de vizibilitate și mesajul campaniei, un spot TV, un site dedicat și casete de presă în publicațiile partenere. Campania de informare și educare se desfășoară la nivel național, pe o perioadă de doi ani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7771 secunde