Execuția bugetară a înregistrat venituri record în ianuarie 2020

218
Execuția bugetară a înregistrat venituri record în ianuarie 2020 - executiabugetarainregistreazaven-1582758144.jpg

Articole de la același autor

După deficitul bugetar record de 48,3 miliarde de lei sau 4,6% din produsul intern brut, înregistrat în 2019, în timpul Guvernului Dăncilă, era de așteptat că anul 2020 să nu aibă un debut fericit. Social-democrații lăsaseră în urmă facturi neonorate, TVA nerambursat. 


Iată că în ianuarie 2020, Ministerul Finanțelor Publice a raportat un deficit bugetar de 0,46 miliarde lei (0,04% din PIB), determinat, în principal, de majorarea rambursărilor de TVA cu 1 miliard lei (1,72 miliarde lei în ianuarie 2020, comparativ cu 0,72 miliarde lei în ianuarie 2019), respectiv creșterea cheltuielilor de investiții cu aproximativ 0,82 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent.
În schimb, veniturile bugetului general consolidat au crescut în ianuarie 2020 cu aproape 7% față de luna similară a anului trecut, ajungând la 27,55 miliarde lei, înregistrându-se un record istoric al încasărilor brute din TVA, care au urcat la 8,4 miliarde lei.


Încasările bugetare din luna ianuarie reflectă reacția pozitivă a mediului privat la comportamentul corect al statului de a-și plăti la timp datoriile către contribuabili, atât pentru serviciile prestate, cât și pentru sumele de rambursat, susține Ministerul Finanțelor Publice.


"Vom continua acest comportament corect în raport cu mediul privat, fie că vorbim de facturile ajunse la scadență, fie despre rambursările de TVA. Evoluția din prima lună reprezintă un prim semnal că actorii din economie înțeleg să se conformeze voluntar și au încredere în parteneriatul cu statul și în soluțiile propuse pentru a flexibiliza și îmbunătăți administrația publică" , a declarat Florin Cîțu - ministrul finanțelor publice.


Cheltuielile au crescut cu 11,6%, ajungând la 28 miliarde lei, ca urmare a majorărilor de pensii, salarii și alocații rezultate din modificările legislative aprobate anterior.


Spre deosebire de ianuarie 2019, s-a înregistrat, însă, o creștere semnificativă a cheltuielilor de investiții, care au crescut de aproape trei ori, la 1,31 miliarde lei, în condițiile dublării investițiilor în proiecte cu finanțare europeană, respectiv 474 milioane lei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6491 secunde