Exportul de bușteni, cherestea și lemn de foc se suspendă!

133
Exportul de bușteni, cherestea și lemn de foc se suspendă! - exportul-1431848809.jpg

Articole de la același autor

A fost dat publicității proiectul de ordonanță de urgență privind suspendarea exportului de materiale lemnoase. Potrivit actului normativ, suspendarea exportului de materiale lemnoase, sub formă de bușteni, cherestea și lemn de foc, încadrat la pozițiile tarifare 4401, 4403 și 4407, se dispune până la data de 31 august 2015.


În referatul de motivare a acestei decizii se specifică următoarele: În ultimii ani fenomenul tăierilor ilegale a materialelor lemnoase a luat amploare. Fenomenul defrișărilor contribuie cu 20% la emisiile de bioxid de carbon, în fiecare minut (la nivel global) dispar 20 ha de pădure și cel puțin 4,4 milioane de copaci sunt tăiați zilnic. 


Capitalul natural – ecosistemele, biodiversitatea și resursele naturale – stau la baza economiilor, a societăților și a fiecărui individ în parte iar valoarea acestui capital este de cele mai multe ori neglijată, sau parțial conștientizată, irosind moștenirea naturală, fără a înțelege valoarea ei sau pierderile efective. În acest sens, este necesară aplicarea unui management durabil al pădurilor. În România, conform datelor deținute de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Național, suprafața defrișată în perioada 2003 - 2005 a fost de 32.600 ha, iar volumul de lemn recoltat din păduri în intervalul 2008 - 2014 este estimat la o medie anuală de 26,7 milioane m³, în timp ce din datele Institutului Național de Statistică reiese faptul că volumul de masă lemnoasă autorizat și recoltat în același interval de timp este de aprox. 18 milioane m³ pe an.


În baza cifrelor de mai sus rezultă faptul că volumul de masă lemnoasă nefiscalizată este de aproximativ 8,7 milioane m³ implicând pierderi majore la bugetul de stat, simultan cu fragilizarea ecosistemelor naturale și aducând atingere dreptului la un mediu natural sănătos. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4146 secunde