Fermierii afectați de secetă vor plăti impozite mai mici

162
Fermierii afectați de secetă vor plăti impozite mai mici - fermieriiafectatideseceta-1437745157.jpg

Articole de la același autor

Seceta cumplită care a compromis culturile de toamnă are efecte și pe plan fiscal. Printr-un proiect de ordin al președintelui ANAF se aprobă procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, ceea ce înseamnă că fermierii păgubiți vor plăti impozit mai mic, proporțional cu suprafața de cultură calamitată.

Potrivit art.73 alin.(7) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, pentru veniturile din activități agricole realizate de persoanele fizice, individual sau într-o formă de asociere, în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate dezastrelor naturale precum înghețul, grindina, poleiul, inundațiile, ploaia abundentă, seceta, precum și a celor produse de animalele sălbatice, care afectează peste 30% din suprafețele destinate producției agricole vegetale deținute, norma de venit se reduce proporțional cu pierderea respectivă.

Constatarea pagubelor și evaluarea pierderilor se face, la cererea persoanelor fizice, asocierilor fără personalitate juridică care desfășoară activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, de o comisie constituită pe plan local, prin ordin al prefectului județului, la propunerea directorului executiv al direcției agricole județene. Din comisie fac parte un reprezentant al primăriei, un specialist al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, un reprezentant al direcției agricole județene și un reprezentant al direcției generale regionale a finanțelor publice din cadrul ANAF.

Reducerea normei de venit se face de organul fiscal, la cererea contribuabilului, pe baza documentelor justificative eliberate de comisia de specialitate menționată mai sus.

Procedura de reducere a normei de venit, în cazul activităților agricole, reglementează următoarele aspecte:

- detalierea condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească contribuabilii care desfășoară activități agricole pentru a beneficia de facilitatea prevăzută de lege;

- modalitatea de constatare a pagubelor înregistrate de producția vegetală/animală și stabilirea pierderii;

- modalitatea de reducere a normei de venit și de stabilire a venitului net anual. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4946 secunde