Concurs Fermierii ar putea primi sprijin financiar în avans, din octombrie

246
Fermierii ar putea primi sprijin financiar în avans, din octombrie - b89275b9a8413b5a835c2996ceae8a5a.jpg

Articole de la același autor

Fermierii constănțeni ar putea să primească sprijin pentru suprafață încă din luna octombrie, deși plățile încep, în mod normal, în luna decembrie. Ministrul agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat că vrea să achite subvenții în avans, cu care fermierii să își poată lua credite bancare, pe care să le achite când primesc banii.
"Prin această măsură, fermele care au luat credite și au avut dificultăți la plată își vor rezolva problemele. De la 1 iulie, vrem să eliberăm și adeverințe pentru fermieri, pentru ca ei să înceapă să ia credite de la bănci", a declarat ministrul de resort.
El a mai precizat că, din 27 mai până în prezent, fermierii români au depus 4.197 de cereri pentru subvenția la motorină, pentru o cantitate totală de 240 milioane litri, reprezentând 34% din cantitatea alocată, de 700 milioane litri.
"Cea mai mare parte a solicitărilor vine din sectorul vegetal (3.927), alte 227 sunt din sectorul zootehnic și 43 din îmbunătățiri funciare", a spus Mihail Dumitru.
Agricultorii trebuie să depună o cerere de acord prealabil, până la data de 28 iunie, după care pot solicita trimestrial rambursarea accizei. Schema de ajutor de stat prevede reducerea accizei la 21 euro/1.000 litri.
Ministrul a mai anunțat că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată 595 milioane euro, reprezentând 96% din fondurile europene destinate plăților pe suprafață, atingând astfel procentul necesar pentru a evita penalizările date de Comisia Europeană pentru întârzierile la plată.
"Plata subvențiilor europene trebuie făcută, în mod normal, până la sfârșitul lunii iunie", a declarat ministrul agriculturii.
Suma de 595 milioane euro reprezintă 96% din cele 619,8 milioane euro disponibile prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Mihail Dumitru a mai spus că speră ca în iulie să înceapă plățile pe suprafață din fonduri europene, de circa 259 milioane euro, "aceștia fiind alți bani care vor intra în sectorul agricol, reprezentând sprijinul financiar pentru zonele montane defavorizate".
Tot în cadrul măsurilor de sprijin pe suprafață, APIA a autorizat suma de 258,8 milioane euro, aferentă Plăților Naționale Directe Complemen-tare (CNDP) în sectorul vegetal.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6978 secunde