X

Soluții ieftine de irigații și tractoare la ofertă, la Expoagroutil

1589
Soluții ieftine de irigații și tractoare la ofertă, la Expoagroutil - c4de404c326b1d8027561b6f9f28719b.jpg

Articole de la același autor

Americanii spun că agricultura este o firmă mixtă, în asociere cu Dumnezeu. Românii spun că, până la recoltă, tot ce ai pe câmp este iarbă. Ideea este aceeași - agricultura este imprevizibilă, însă fermierii își pot îmbunătăți tot timpul șansele. Rolul unui târg ca Expoagroutil este să prezinte modalități prin care ei să facă acest lucru.

Expoziția, care se desfășoară în aceste zile în stațiunea Mamaia, a ajuns la cea de-a 18-a ediție și reunește peste 65 de firme din România și străinătate, pe o suprafață de 3.650 metri pătrați (3.300 mp la exterior, în parcarea din spatele hotelului Perla).
"Este cea mai mare suprafață din istoria târgului. Nu ne gândeam că putem aduce atât de multe utilaje și inputuri, într-un an de criză. Expozanții reprezintă la rândul lor în jur de 200 de firme, care acoperă toate necesitățile agricultorilor. Din nefericire, nu avem și un salon special de finanțări, din cauza faptului că băncile autohtone nu se ocupă încă serios de creditarea agricultorilor", spune Ion Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură (CCINA) Constanța, organizatorul Expoagroutil.
Potrivit spuselor sale, majoritatea expozanților și-au ales un număr mai mic de târguri la care să participe în 2010, Expoagroutil fiind unul dintre ele, mai ales că este cel mai mare din țară, după Indagra.
Fermierii găsesc aproape orice la târg, de la semințe și îngrășăminte, la tractoare de categorie grea și combine. Prețurile oferite sunt promoționale, fie că e vorba de leasing, Rabla agricolă sau reduceri.
"Mai mult ca sigur, tractoarele expuse aici vor pleca direct la fermieri, când se încheie târgul. Agricultorii constănțeni așteaptă un astfel de eveniment, întrucât este prea costisitor să alergi de la un dealer la altul (sunt foarte puțini în Constanța)", consideră Paraschiva Bobe, directorul Direcției Agricole și pentru Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța.

Americanii și austriecii ne ară ogoarele
Cei care merg la târg vor găsi și o soluție la una dintre cele mai mari probleme ale agriculturii – irigațiile. O firmă constănțeană prezintă niște pompe și instalații de irigații speciale, produse chiar aici, ceea ce este o raritate, având în vedere faptul că majoritatea utilajelor din ziua de azi sunt din import.
"Agricultură fără apă nu se face. Astfel de pompe sunt folosite în toate țările vestice, cum ar fi Germania, Italia, Franța sau Danemarca. Doar noi ne tot gândim la fostele sisteme de irigații, care au niște costuri enorme. În județ, există localități în care costurile se ridică și la 2.000 lei/hectar. Cu o pompă, prețul este de 150 – 200 lei/hectar", spune Mircea Măgureanu, managerul firmei constănțene Novus.
O mare parte din producție merge la export, în Germania și Italia, spune Măgureanu, deși 2010 nu este încă un an prea bun, din cauza faptului că dealerii străini, care importă produsele, au încă stocuri din 2009. În România, vânzările au crescut în zona Ardealului, pe fondul secetei.
La tractoare însă, fermierii nu prea au ce să aleagă din producția internă, majoritatea utilajelor fiind produse în America, Austria, Olanda sau Italia.
"Avem tractoare cu puteri cuprinse între 60 și 600 cai putere, al căror preț variază între 20.000 și 200.000 euro. Cel mai căutat este modelul de 95 CP, pentru că îi avantajează pe cei care fac schimburi de utilaje – toate accesoriile folosite pe tractoarele românești vechi se potrivesc. Este un utilaj pentru ferme mici. Agricultorii care au exploatații mari aleg tot mai des tractoare pe măsură. Chiar dacă prețul este mai mare, investiția se recuperează relativ repede, pentru că în loc de șase tractoare mici, cu șase șoferi și cu un consum uriaș, folosești un singur tractor", spune Costin Cabuz, reprezentant de vânzări la dealerul Tadis Agro.
Achizițiile se fac prin leasing și cash, mulți fermieri folosind fonduri structurale, care acoperă până la 70% din investiție. Programul Rabla este mai puțin folosit, pentru că bonusul de 4.000 euro nu înseamnă mai nimic când vine vorba de un utilaj de 100.000 euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7793 secunde