În Marea Neagră vor fi amplasați senzori pentru anticiparea seismelor și tsunami

525
Premieră în cetatea Tomis. Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța a organizat primul Salon regional al cercetării științifice. Ediția din perioada 9 - 12 iunie 2010 este rezultatul colaborării cu autoritatea națională în domeniu.
În locația de la complexul hotelier "Perla", din Mamaia, sunt prezente cu standuri 24 de institute de cercetare, dezvoltare și inovare, instituiții de învățământ superior, cercetători și inventatori, din Constanța și din țară. Sunt reprezentate mai multe domenii, de la agricultură până la geologia marină, de la științele biologice până la proprietatea intelectuală.
Ne-a atras atenția standul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină. Unitatea are o bogată activitate în domeniul geologiei, seismologiei marine, seismo-acusticii și cartografiei digitale, geoecologiei și geochimiei, al hazardului marin și proceselor de eroziune - acumulare costieră.
Dr. Glicherie Caraivan, directorul sucursalei din Constanța, a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", că, recent, institutul a obținut finanțarea europeană pe proiectul privind hazardul marin. "Acesta implică amplasarea unor senzori extrem de sensibili pe fundul Mării Negre, la adâncimi de 2.000 de metri, cât și în masa apei. Ei vor sesiza și anticipa mișcările seismice care pot genera tsunami. La Marea Neagră, acest pericol este mai redus decât în zonele oceanice, dar proiectul va permite anticiparea în timp real a unui astfel de hazard. Valoarea proiectului este de peste 7 milioane de euro. El va fi realizat împreună cu Institutul Oceanografic din Varna și cu Institutul de Fizică a Pământului, din România."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6532 secunde