5.000 lei, o glumă!

Fermierii cer o primă de casare mai mare, pentru Programul Rabla la tractoare

3984
Fermierii cer o primă de casare mai mare, pentru Programul Rabla la tractoare - a90a37898cc5f2718385a2fb981caaff.jpg

Articole de la același autor

Fermierii așteaptă aplicarea programului "Rabla" și în sectorul agricol, de peste doi ani. Ultimul proiect, ce face parte din cadrul măsurilor anticriză ale guvernului, propune o primă de casare de cel mult 5.000 de lei, de trei ori mai mică decât cea propusă de Ministerul Mediului. Suma nu este suficientă pentru a revitaliza piața utilajelor agricole.

De la 1 ianuarie 2010, ar putea intra în vigoare în sfârșit programul "Rabla" și pentru utilajele agricole.
Ministerul Mediului a anunțat înaintea ședinței de guvern de miercuri că a propus o primă de casare la tractoarele vechi de 17.000 lei (aproximativ 4.000 de euro). Prima de casare nu poate depăși 50% din prețul de achiziție al vehiculului nou, care urmează să fie cumpărat de o persoană fizică, respectiv 40% din prețul de achiziție, pentru persoanele juridice.
Surpriză însă, în ședința de miercuri! În proiectul de lege discutat de guvern, prima pe care un proprietar o poate primi la casarea unui tractor uzat sau a unei mașini agricole autopropulsate este de cel mult 5.000 lei.
Prima de 5.000 lei (mai puțin de 1.250 euro) nu ar ajuta deloc piața utilajelor agricole din România, potrivit directorului societății "Legmas SA Năvodari", una din puținele firme producătoare de mașini agricole care mai există în România. "Prima de 5.000 lei este extrem de mică pentru a revitaliza piața. Piața utilajelor agricole a scăzut cu aproximativ 50%, în comparație cu 2008. Vehiculele agricole sunt cu mult mai scumpe decât autoturismele, dar și mai eficiente. Dacă iei un tractor, acesta produce bani. O primă mai mare probabil că ar înnoi utilajele agricole ale fermierilor români, dar nu ar rezolva situația producătorilor români din sector. Programul o să sporească importurile, din cauza lipsei ofertei de pe piața româ-nească", a declarat, pentru ziarul "Cuget Liber", Neculai Dima.
Și producătorii agricoli consideră că prima de 5.000 lei nu-i va ajuta să-și schimbe vechile tractoare. "Cu cât e mai mare prima de casare, cu atât e mai bine. 5.000 de lei este puțin. Practic, dacă te duci să vinzi tractorul vechi, obții cel puțin 10.000 lei pe el. Și dacă îl desfaci și îl vinzi pe piese, ieși mai bine. Doar bloc-motorul poți să îl vinzi cu 3.000 lei", a precizat Vasile Luganovici, agricultor "ecologic" din județ.
"Prima de 5.000 lei este o banalitate. Poți doar să cumperi cauciucurile la tractor. Dacă guvernul vrea ca măsura să fie viabilă, trebuie să aplice programul Rabla la un număr mai mic de utilaje agricole și să dea o primă de casare cât mai mare, cum ar fi 17.000 - 20.000 lei. Prețurile din acest sector nu au scăzut deloc. Doar o combină de mărime medie Ferguson costa 170.000 de euro, anul trecut", a mai spus Gheorghe Lămureanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța.
Prețul unui tractor pe care ai posibilitatea să îl folosești pe toată durată campaniei agricole, de la însămânțare până la recoltare, este 70.000 - 80.000 euro. O combină are un preț de cel puțin 130.000 euro. Cu cât l-ar ajuta pe fermier o primă de 5.000 lei? Să nu mai vorbim de imposibilitatea acestuia de a repara utilajul, din moment ce vehiculele agricole sunt importate. "Comenzile de piese de import sunt greu de făcut și scumpe. Sunt foarte mulți fermieri care vin la noi să întrebe dacă putem produce piese de schimb pentru tractoarele de import", a concluzionat directorul "Legmas SA Năvodari".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8617 secunde