Joaca de-a șoarecele și pisica între Direcția Agricolă Constanța și Ministerul Agriculturii

1006
Joaca de-a șoarecele și pisica între Direcția Agricolă Constanța și Ministerul Agriculturii - a244f80bac3293a03b71b032e0e09ce5.jpg
Direcția Agricolă Constanța și Ministerul Agriculturii par să se joace de-a șoarecele și pisica. În continuare, Ilie Sârbu declară că nu a primit nicio solicitare din teritoriu pentru declararea stării de calamitate, și, mai mult, vorbește despre zone unde producția de grâu este undeva la 4.500 - 6.000 kilograme la hectar! Cine păcălește pe cine?

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Constanța, Boris Parpală afirma, încă de acum o lună, că a fost trimis un raport privind situația din teritoriu, în urma unei vizite a unui inspector de la București.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu însă, nu a primit "nimic scris". "În ultima perioadă, au apărut unele zone, dar destul de izolate, semnale că suprafața calamitată a trecut de 50%, că au apărut atacuri ale ploșnițelor, lăcustelor, în acea perioadă de secetă", a precizat Ilie Sârbu.
Fermierii constănțeni au rămas consternați, la auzul declarațiilor făcute de ministru. "Am aflat cu stupoare că nimeni din Constanța, n-a depus vreo solicitare cu privire la declararea stării de calamitate în județ. Toți, fie că este vorba de organizații non-profit, persoane fizice sau juridice au depus dosarul de calamitate. Situația, cel puțin la culturile din toamnă, este dezastruoasă", a spus, pentru ziarul "Cuget Liber", Gheorghe Lămureanu, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Privați de Cereale și Plante Oleaginoase Constanța.
Și, într-adevăr, cifrele arată acest lucru. Campania de recoltare a con-firmat previziunile de înjumătățire a producției, din primăvară. Agricultorii constănțeni vorbesc de o producție de grâu la hectar de 2.000 - 2.200 de kilograme, până la 2.500 de kilograme. Cea mai bună producție din acest an este egală cu minimul de grâu la hectar, obținut în 2008.
Și datele de la Ministerul Agriculturii arată situația gravă din județ. Constanța este pe locul doi, în "topul" județelor afectate de secetă, cu peste 264.000 de hectare. Suprafața totală cultivată este de 422.000 hectare, ceea ce înseamnă că suprafețele agricole calamitate au depășit pragul de 50%.
Din păcate, nimeni nu face nimic pentru a grăbi declararea stării de calamitate, iar Ilie Sârbu vorbește despre birocrația din sistem. "Sesizările trebuie să vină de la prefecturi, de la comisiile care constată, spre MAPDR. Noi, conform legii, promovăm o hotărâre de guvern, prin care declarăm zonele calamitate și apoi se pot acorda despăgubiri", a explicat ministrul.
Atunci, care a fost rolul raportului și al vizitei inspectorului de la București, la începutul verii? Unde este sesizarea de la Prefectura Constanța, realizată cu datele Direcției Agricole Constanța? Timpul trece, iar șansele ca zona să fie declarată calamitată scad simțitor!

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Iunie 2009
Stire din Economie : Agricultura arde, statul se piaptănă
Pagina a fost generata in 0.8095 secunde