Ilie Sârbu: "Agricultura va atrage trei miliarde euro, în 2009"

693
Ilie Sârbu:
Pentru campania agricolă din toamnă, fermierii ar putea beneficia de un sprijin de 1 leu/litrul de motorină (o cantitate de 39 litri/hectar) și de un avans de 70% din nivelul plăților pentru suprafețele cultivate, potrivit spuselor ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu, citat de NewsIn.

De asemenea, fermierii vor mai beneficia și de 30% din volumul creditelor de producție și de noile reglementări privind sistemul de sprijinire a afacerilor de comerț cu semințe de consum.
"923 de proiecte depuse pe Planul Național de Dezvoltare Rurală și declarate eligibile, care nu au fost selectate pentru finanțare, vor primi credite din fonduri speciale, puse la dispoziție de minister", a declarat Ilie Sârbu.
A patra sesiune a PNDR, încheiată pe 19 decembrie 2008, a strâns cel mai mare număr de proiecte, motiv pentru care perioada de evaluare a fost mult mai lungă.
"Au fost fonduri de 173,5 milioane euro și 1.424 de proiecte declarate eligibile, din care numai 501 au fost selectate pentru finanțare. Cele 923 de proiecte rămase însumează 298 milioane euro, bani care vor fi disponibili prin SAPARD-ul românesc. Se vor da credite cu dobândă de maximum 5%, la cele șase bănci agreate de minister - CEC, BRD, BCR, Carpatica, Bancpost și Raiffeisen", a mai spus ministrul Agriculturii.
El estimează că în acest an se vor atrage circa trei miliarde euro, prin PNDR, deși la începutul anului nu era contractat încă nici măcar un singur euro.
Din datele ministerului, pe măsura de renovare și dezvoltare a satelor s-au depus deja 1.370 de proiecte, în valoare de peste 3,3 miliarde euro. Pentru măsura de modernizare a exploatațiilor agricole s-au depus 3.581 de proiecte, cu o valoare estimată de peste un miliard euro. Nu în ultimul rând, pe schema de creștere a valorii adăugate a produselor agricole au fost depuse 864 de proiecte, cu o valoare de 615 milioane euro.
"PNDR va fi suplimentat cu încă 101,69 milioane euro, sumă care va completa bugetele unor scheme", a spus Ilie Sârbu.

Renta viageră se transformă în pensionare timpurie
O altă noutate anunțată de ministrul Agriculturii este înlocuirea rentei viagere, din 2010, cu o nouă măsură din PNDR, "Pensionarea timpurie a fermierilor și lucrătorilor agricoli", care va avea un buget de 72 milioane euro. Pensionarea timpurie a fermierilor este o măsură complementară celei de instalare a tinerilor agricultori.
Potrivit datelor Agenției Domeniilor Statului (ADS), 67.000 de rentieri și-au vizat carnetele, până pe 7 iunie 2009, având o suprafață totală de 260.000 hectare. Până în prezent s-au efectuat plăți în valoare de 50 milioane lei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Iunie 2009
Stire din Economie : Agricultura arde, statul se piaptănă
Pagina a fost generata in 0.4658 secunde