Fermierii români cer protecție legislativă în fața abuzurilor marilor lanțuri comerciale cu capital străin

223
Fermierii români cer protecție legislativă în fața abuzurilor marilor lanțuri comerciale cu capital străin - fondfermieriiromani-1632669763.jpg

Articole de la același autor

Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis o scrisoare deschisă președinților partidelor parlamentare. Mesajul se referă la activitatea comisiilor de agricultură ale Camerei Deputaților și Senatului. Cele două organisme urmează să ia o decizie privind transpunerea în legislația românească a Directivei europene din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Organizația fermierilor apreciază că, dacă directiva europeană va fi corect implementată, poate aduce îmbunătățiri reale în agricultura românească, creșterea capitalizării producătorilor autohtoni și reducerea dependenței lor de măsurile de sprijin din fonduri europene sau naționale.

Autorii scrisorii susțin că, în absența unor prețuri de achiziție a produselor agricole care să acopere integral costul de producție și profitul producătorilor agricoli, marile lanțuri de magazine cu capital străin beneficiază, în fapt, de măsurile de sprijin acordate fermierilor.

„Este de notorietate că profiturile înregistrate în România ajung sub formă de plată pentru servicii de consultanță în țările de origine ale hypermarket-ului, dar și că fermierii români creează locuri de muncă în economia națională și plătesc impozitele în România”, se spune în scrisoare.

Alianța denunță „modul în care Legea 321/2009 a fost modificată de Legea 28/2020, fără consultarea sau măcar informarea asociațiilor profesionale din Agricultură”, arătând că prelungirea de la 7 zile de la livrare la 14 zile a termenului de plată pentru produsele agroalimentare primare cu un rulaj rapid la raft, al căror termen de valabilitate le face improprii consumului într-un timp scurt de la livrare, i-a transformat pe fermierii în creditori ai marilor lanțuri de magazine. În plus, fermierii sunt nevoiți să se împrumute la bănci pentru a susține producția. „Socotim că ultimii șase ani au curs în detrimentul fermierilor, pagubele putând fi ușor estimate și deloc neglijabile”, se arată în mesaj.

Alianța solicită ca transpunerea legislației europene în cea națională să nu se facă la un nivel inferior al drepturilor fermierilor, fără adaptarea la realitățile din România, dând ca exemplu Germania care a ales să îi protejeze pe producătorii locali.

Scrisoarea se încheie cu atenționarea că: „În cazul în care, la finalul procesului legislativ în derulare, drepturile fermierilor nu sunt reglementate în spiritul directivei, înțelegem să sesizăm Comisia Europeană și să solicităm respingerea propunerii de transpunere, apelând inclusiv la Copa Cogeca (cea mai mare organizație profesională a fermierilor la nivel european) ai căror membrii suntem, pentru susținere în aceste demersuri.”

Din Alianța pentru Agricultură și Cooperare fac parte patru mari organizații ale fermierilor: Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – „PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – „LAPAR”, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – „UNCSV” și Asociația Producătorilor de Porumb din România – „APPR”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4879 secunde