Fermierii se roagă să nu vină înghețul

123
Fermierii se roagă să nu vină înghețul - fermierii2-1452192190.jpg

Articole de la același autor

De ani de zile, fermierii români sunt cu ochii pe buletinul meteo. Afacerea lor depinde în mare măsură de capriciile vremii. Seceta, grindina, ploile abundente, lapovița urmată de îngheț sunt dușmanii lor. Dacă scapă de un pericol, îi lovește altă nenorocire. Rar se întâmplă ca un an să fie favorabil de la început până la sfârșit.

2013 și 2014 au fost printre puținii ani agricoli de excepție din ultimele două decenii, de aceea s-au și obținut producții record. În schimb, în 2015 a venit seceta din vară și toamnă, care a afectat nu doar culturile de porumb, dar a întârziat și lucrările agricole. Multă vreme, arăturile n-au putut fi executate întrucât solul era foarte uscat, plugurile se stricau și nici arătura nu ieșea cum trebuie.

"Ploile și ninsorile din această perioadă sunt bine venite pentru culturi. Umiditatea în sol era scăzută. Important este ca topirea zăpezilor să nu fie urmată de îngheț. Plantele ar fi compromise. În prezent, culturile arată bine, cu diferențe pe zone, după cum au avut parte de umiditate de la înființare până în prezent" - a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", Gheorghe Lămureanu, vicepreședintele Ligii Agricultorilor Privați.

Potrivit informațiilor furnizate de Ioan Albu, directorul Direcției pentru Agricultură, în județul Constanța au fost semănate 178.923 ha cu grâu de toamnă, 35.800 ha cu orz boabe, 25.500 ha cu orzoaică de toamnă și 40.200 ha cu rapiță boabe. "Starea de vegetație este bună, culturile fiind răsărite în totalitate" - afirmă Ioan Albu.

Fermierii au așteptări nu doar de la Cel de Sus, dar și de la Guvern. "În bugetul pe 2016 nu a fost prevăzut miliardul de euro pentru refacerea infrastructurii primare din sistemul național de irigații, așa cum este reglementat în noua Lege a îmbunătățirilor funciare. Noul ministru al agriculturii ne-a promis că va încerca să rezolve situația la viitoarea rectificare bugetară" - a precizat Gheorghe Lămureanu.

Pe de altă parte, fermierii și organizațiile lor profesionale n-ar trebui să stea cu mâinile în sân. Ar trebui să facă proiecte peste proiecte pentru a obține fonduri europene pentru instalații de irigații, pentru utilaje și echipamente de procesare a produselor agricole, pentru spații de depozitare și pentru organizarea desfacerii. Din păcate, 98% dintre organizațiile profesionale sunt inactive, susține Lămureanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 04 Decembrie 2015
Stire din Economie : Plăți pentru fermieri
Sâmbătă, 05 Decembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : China anunță o investiție uriașă
Pagina a fost generata in 0.3677 secunde