Începe o nouă eră pentru căpșunari. Sute de joburi pentru muncitori în agricultură, în Spania și Portugalia

366
Începe o nouă eră pentru căpșunari. Sute de joburi pentru muncitori în agricultură, în Spania și Portugalia - fotofondlocuridemuncastrainatate-1450280986.jpg

Articole de la același autor

În condițiile în care în județul Constanța abia dacă se mai găsește de muncă, săptămânal fiind disponibile mai puțin de 100 de joburi, nici nu este de mirare că mulți constănțeni își caută rostul peste hotare. Unii pleacă pe cont propriu, cu câțiva gologani în buzunare și multă speranță în suflet, alții se asigură că merg la punct ochit. punct lovit și își fac formele de muncă încă de aici.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța întinde o mână de ajutor celor hotărâți să plece la muncă în străinătate și, pe lângă înlesnirea găsirii unui job, îi sprijină în elaborarea unui CV și îi consiliază la semnarea contractului cu angajatorului. Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, în această perioadă, prin intermediul Eures România, peste 2.400 de posturi. Cele mai multe sunt în Spania, pentru muncitori în agricultură, dar se caută și mecanici, personal pentru curățenie, în Germania, asistenți medicali în Marea Britanie, ori vopsitori auto în Suedia.

În Belgia, sunt disponibile trei posturi de proiectant construcții și director audit (senior) în servicii financiare. Pentru proiectanți se oferă un salariu de 12,60 de euro brut pe oră, iar pentru directori între 3.000 și 5.000 de euro brut pe lună.

În Germania, sunt 128 de joburi pentru români. Este vorba de posturi de agent de securitate pentru patrulare, cu un salariu de 9 euro brut pe oră, iar din a șaptea lună de muncă se oferă 9,95 de euro brut pe oră, asigurările medicale și sociale fiind incluse. Dacă aveți cunoștințe foarte bune de limba germană puteți ocupa unul din posturile de tehnician sisteme de securitate (alarmă și supraveghere), plătite, în funcție de calificare, între 11 și 13 euro brut pe oră. Pentru asistenții medicali generaliști se oferă un salariu cuprins între 2.200 și 2.400 de euro brut pe lună, conform contractului colectiv de muncă în domeniu. Se mai caută mecanici industriali, șoferi de tir, operatori mașină de prelucrat plastic sau cauciuc, asistent manager, mecatronist, tehnician fizică de laborator, electrician. Pentru majoritatea posturilor salariile se negociază în timpul interviului sau sunt conform contractului colectiv de muncă în domeniu.

Dacă aveți pregătire de specialitate și cunoașteți limba engleză fluent, puteți opta pentru unul din cele două posturi de doctorand inginerie biomedicală/biofizică, în Norvegia. Salariile sunt de 49.225 de euro brut pe an și compensații suplimentare pentru familie și mobilitate.

Constănțenii care sunt cât de cât familiarizați cu limba poloneză au șansa să prindă unul din posturile de lăcătuș sau sudor, inginer șef centru de cercetare-dezvoltare ori specialist în vânzări, în Polonia. Salariile pleacă de la 2.200 de zloți polonezi brut pe lună, pentru specialistul în vânzări, și ajung la 4.000 de zloți polonezi pe lună pentru inginer.

Foștii căpșunari au acum o nouă șansă de a-și găsi de muncă peste hotare. În Portugalia sunt disponibile 400 de posturi de muncitor necalificat în agricultură, la culesul zmeurei. Salariul de bază lunar, pentru o săptămână de lucru de 40 de ore, cu cinci zile lucrătoare pe săptămână, este cuprins între 505 și 724,94 de euro brut, pe lună. Salariul lunar cu ore suplimentare, adică 48 de ore pe săptămâna de lucru, șase zile lucrătoare pe săptămână, poate ajunge între 842,02 și 1.192,02 euro brut pe lună. 800 de posturi de muncitori necalificați în agricultură sunt și în Spania. Acolo salariul este de 40 de euro brut pe zi, plătibil la două săptămâni. Contribuțiile datorate sunt de 2 la sută din impozitul pe venit și 113 euro asigurarea socială.

Și companiile din Republica Cehă sunt dispuse să angajeze români. În total, este vorba despre 182 de posturi, de lucrători în producție - asamblarea aparatelor de aer condiționat, lucrător în prelucrarea lemnului, operator, muncitor asamblare, șofer - transport marfă rutier internațional și IT-iști. Șoferii pot ajunge la o retribuție de 1.500 de euro pe lună, însemnând salariu și bonus.

În Suedia, românii au la dispoziție 55 de posturi, de mecanic auto, vopsitor auto, femei de serviciu și tinichigiu auto. Se oferă un salariu de 1.000 de euro net lunar în Suedia și un salariul minim pe economie (900 de lei), în țară. Salariul se plătește o dată pe lună, în cont bancar. Pe lângă asigurările din România angajatorul plătește o asigurare medicală pentru lucrătorii detașați.

În Ungaria, o companie caută 50 de operatori la asamblarea panourilor electrice, pentru care se oferă un salariu cuprins între 105.000 - 145.000 de forinți brut lunar.

Persoanele interesate pot găsi informații suplimentare pe site-ul www.eures.anofm. ro sau la consilierul Eures Elena Tudose, din cadrul A.J.O.F.M. Constanța, telefon 0241/481.553.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 05 Decembrie 2015
Stire din Politică-Administrație : China anunță o investiție uriașă
Vineri, 04 Decembrie 2015
Stire din Economie : Plăți pentru fermieri
Pagina a fost generata in 1.6107 secunde