Finanțare europeană de 16,8 milioane lei pentru integrarea socială a 1.680 de tineri

176
Finanțare europeană de 16,8 milioane lei pentru integrarea socială a 1.680 de tineri - finantareeuropeanade168milioanel-1632424779.jpg
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și cel al Tineretului și Sportului au lansat patru proiecte de tip „A doua șansă”, ce vor sprijini 1.680 tineri care nu mai sunt la școală și nici nu lucrează (așa numita categorie NEETs). Dintre aceștia, 10% vor fi din minoritatea rromă, iar 30% din mediul rural. Tinerii aparținând acestor grupuri sunt cei mai afectați de fenomenul părăsirii timpurii a sistemului educațional. Valoarea totală a proiectelor este de 16,8 milioane lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene.

România se situează între primele cinci state din Europa, după Italia, Bulgaria, Grecia și Croația în ceea ce privește numărul tinerilor care fac parte din categoria NEETs.

Fenomenul părăsirii timpurii a școlii, în special în rândul tinerilor ce provin din medii defavorizate, se traduce într-o rată mare a șomajului pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-29 ani. Dificultățile întâmpinate de tinerii NEETs s-au accentuat în perioada crizei sanitare.

Se estimează că numărul total al tinerilor NEETs din țara noastră se ridică la 400.000 de persoane. În prezent, doar o mică parte dintre aceștia (aproximativ 15%) sunt înregistrați în baza de date a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, iar mai puțin de 1% primesc indemnizație de șomaj.

La începutul acestei luni, alte 99 de proiecte dedicate tinerilor NEETS au fost aprobate, o parte fiind deja semnate la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acestea vizează măsuri de sprijin și consiliere pentru orientare profesională pentru 60.000 persoane, iar 1.500 vor fi ajutate să își deschidă propria afacere cu fonduri de câte 25.000 euro.

Pe data de 20 septembrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat în consultare publică „Ghidul pentru acordarea de subvenții angajatorilor care angajează tineri NEETs. Beneficiari vor fi 11.500 de tineri, iar valoarea totală a programului este de 70 milioane euro.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5099 secunde