Finanțare europeană de 940 milioane euro pentru infrastructura feroviară

215
Finanțare europeană de 940 milioane euro pentru infrastructura feroviară - cfr-1332188478.jpg
Comisarul Johannes Hahn a anunțat că au fost semnate deciziile privind finanțarea nerambursabilă pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Frontieră - Curtici - Km 614 și pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Simeria - Coșlariu. Valoarea totală a celor două proiecte este de 940 milioane euro, din care aproximativ 771 milioane euro contribuție comunitară prin Fondul de Coeziune.
Reabilitarea tronsonului Frontieră - Curtici - Km 614 presupune modernizarea a 41,1 km (linie dublă) de cale ferată pentru circulația trenurilor la viteze de până la 160 km/h. Proiectul prevede modernizarea stațiilor de pe acest tronson, instalații de centralizare electronică noi în stațiile Curtici, Șofronea și Glogovăț, implementarea sistemului  ERTMS/ETCS nivel 2 + GSM-R, peroane noi în stația Arad, pasarele și copertine noi în stațiile Arad și Șofronea, instalații de telecomunicații moderne, dar și construirea unei clădiri de mentenanță în stația Arad. Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în februarie 2012 cu asocierea ALSTOM Transport S.A., Swietelsky Baugesellsachaft m.b. H, Astaldi S.p.A, Euro Construct Trading ´98 SRL și Dafora S.A., valoarea contractului fiind de 248 milioane euro, termenul de execuție 27 luni, finalizarea lucrărilor fiind estimată pentru sfârșitul primului semestru 2014. În data de 15 martie 2012 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor.
Reabilitarea tronsonului Simeria - Coșlariu presupune modernizarea a 74,43 km de cale ferată pentru circulația trenurilor la viteze de până la 160 km/h. Tronsonul prevede un număr total de 33 poduri, 47 podețe noi și 14 reabilitate și 6 pasaje (4 superioare și 2 inferioare), 1 tunel cu lungimea de 780 de metri, 9 stații cu centralizare electronică. De asemenea, vor fi modernizate stațiile de cale ferată Alba-Iulia, Orăștie, Podu Mureș, Coșlariu, Sântimbru, Barabant, Vințu de Jos, Blandiana, Șibot, Aurel Vlaicu. Contractul pentru execuția lucrărilor pe lotul 2, Vințu de Jos - Coșlariu, a fost semnat în decembrie 2011 cu antreprenorul IMPRESSA PIZZAROTTI & C S.p.A., valoarea contractului fiind de 182,6 milioane euro, iar durata estimată a lucrărilor de 30 de
luni.
Reabilitarea acestor tronsoane va conduce la reducerea timpului de călătorie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5577 secunde