Firmele care fac preș din Legea concurenței pot fi obligate să le plătească daune clienților

175
Firmele care fac preș din Legea concurenței pot fi obligate să le plătească daune clienților - firmeleprintcarefacpresdinlegeac-1602780586.jpg

Articole de la același autor

Cei ce au suferit un prejudiciu ca urmare a încălcării legislației în materie de concurență de către o întreprindere sau o asociație de întreprinderi vor putea solicita instanțelor de judecată despăgubirea integrală pentru pierderea suferită. Pe data de 14 octombrie 2020, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență în acest sens, care transpune în legislația națională Directiva 2014/104 a Uniunii Europene.

România se află în mare întârziere, căci transpunerea ar fi trebuit să fie realizată până pe 27 decembrie 2016. Guvernul social-democrat condus de Victor Ponta nu și-a bătut capul cu asemenea… nimicuri. Drept urmare, pe data de 24 ianuarie 2017, Comisia Europeană a notificat autoritățile române cu privire la declanșarea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii acestei obligații. Sancțiunea financiară pe care Curtea de Justiție a Uniunii Europene ar fi putut-o impune României era de minimum 1,849 milioane de euro.

Guvernul condus de Dacian Cioloș, fost comisar european, s-a grăbit să adopte OUG 39/2017, prin care asigura conformarea la directiva europeană cu pricina, astfel încât acțiunea Comisiei Europene împotriva României a fost clasată.

Dar necazurile legate de îndeplinirea acestei obligații nu s-au oprit. În urma unei sesizări, Curtea Constituțională a României a constatat, prin Decizia nr. 239/2020, că OUG 39/2017 este neconstituțională, pe motiv că, la adoptarea actului normativ, fusese omisă solicitarea avizului Consiliului Economic și Social. De altfel, guvernanții români au făcut o practică din a ignora o serie de instituții implicate în mecanismul legislativ, a căror consultare este obligatorie.

Trebuie precizat că, până în prezent, toate statele membre ale Uniunii Europene – cu excepția României - au transpus integral Directiva 2014/104/UE în legislația lor.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate de Guvernul Orban: „Orice persoană care a suferit un prejudiciu cauzat de o practică anticoncurenţială interzisă potrivit prevederilor Legii nr. 21/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și/sau ale art. 101 sau 102 din TFUE poate solicita și obține repararea integrală a prejudiciului respectiv.”

Să presupunem, următorul caz ipotetic: distribuitori de gaze naturale se înțeleg între ei și fixează un anumit preț de livrare a gazelor către populație și agenții economici, care să le aducă câștiguri mai mari. În urma acestui comportament de piață anticoncurențial, sunt prejudiciați consumatorii persoane fizice și juridice, fiind nevoiți să plătească prețuri mai mari. Indirect au de suferit și clienții agenților economici care au plătit prețuri mai mari pentru gaze, întrucât aceste costuri se reflectă în prețurile produselor și serviciilor achiziționate de ei. În urma unor sesizări, Consiliul Concurenței investighează cazul și sancționează această practică anticoncurențială, astfel încât distribuitorii de gaze sunt obligați să pună capăt înțelegerii și să revină la mecanismul cererii și ofertei în stabilirea prețurilor. La scurt timp, ca urmare a funcționării mecanismului concurenței, prețul de distribuție a gazelor începe să scadă. Comparând noile prețuri concurențiale cu cele din perioada existenței înțelegerii fiecare consumator poate să calculeze cu cât a fost prejudiciat.

Noua Ordonanță de Urgență le dă posibilitatea celor ce au fost păgubiți direct sau indirect să se adreseze justiției și să solicite ca furnizorii de gaze să acopere prejudiciul suferit.

Potrivit raportului de activitate, în anul 2019, Consiliul Concurenței a finalizat 14 dosare, 93% dintre ele fiind cazuri de încălcare a legislației de concurență. Valoarea totală amenzilor a fost de 96 milioane lei, aproximativ 20 milioane euro. Mai mult de 90% din aceste sancțiuni au fost aplicate pentru abuz de poziție dominantă, ceea ce înseamnă că au fost aduse prejudicii clienților de către cei ce au încălcat Legea concurenței.

Dacă până acum clienții păgubiți nu s-au putut îndrepta împotriva celor care le-am impus prețuri mai mari prin încălcarea Legii concurenței, odată cu adoptarea noii ordonanțe de urgență o vor putea face.

De acum înainte, firmele care nu respectă regulile concurenței loiale, patronii și administratorii lor sunt în pericol să ajungă la sapă de lemn dacă vor fi prinși. Și credeți-mă pe cuvânt, în curând vor fi mult mai mulți cei interesați să sesizeze instituția de concurență asupra practicilor ilegale!



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4471 secunde